Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Με στόχο την εξοικονόμηση αρκετών δισ. ευρώ η κυβέρνηση προχωρά στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτό που αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση έρχεται και για τις δαπάνες του Δημοσίου με στόχο τον καλύτερο έλεγχο τους ακόμα και για τα αποθέματα υλικών που έχουν οι οργανισμοί στις αποθήκες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους φορείς αλλά και τα υπουργεία να προχωρήσουν σε πλήρη απογραφή του εξοπλισμού, τις συμβάσεις, τις παραγγελίες και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Κάθε αγορά η σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα έχει συγκεκριμένο κωδικό έτσι ώστε να ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες κάθε φορέα και θα κατηγοριοποιούνται αναλόγως. Ως ηλεκτρονική τιμολόγηση ορίζεται η ανταλλαγή ψηφιακών τιμολογίων μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων (επιχειρήσεων, δημοσίου, φυσικών προσώπων) που εμπλέκονται σε μια εμπορική συναλλαγή.
Ο όρος δεν αφορά μόνο την έκδοση και λήψη του ψηφιακού παραστατικού, αλλά και την αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που το αφορούν, από την αρχειοθέτηση και ανάκτησή του έως τη διαχείριση του από τους φορείς του δημοσίου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η έννοια της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης δεν περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα συνοδευτικά πώλησης, αλλά αφορά όλα τα εκδιδόμενα έγγραφα μεταξύ δύο εμπορικών εταίρων: προσφορές, παραγγελίες, εντολές αγοράς κ.λπ.
Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη δημιουργία της «κεντρικής αποθήκης» για όλο το δημόσιο. Δηλαδή οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα απευθύνονται στην κεντρική αποθήκη για αγορές αναλώσιμων. Αυτό όμως που δεν έχει αποφασισθεί είναι πως θα αντιμετωπίσει το κράτος τους διαγωνισμούς που διενεργεί κάθε φορέας ξεχωριστά.
Στο μεταξύ εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά ενώ online θα ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους. Το «ηλεκτρονικό» τιμολόγιο θα περιλαμβάνει:
-Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
-Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται οι δαπάνες της επιχείρησης.
-Ειδική φόρμα με στήλες όπου θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους της κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει ότι ο έλεγχος θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά