«Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα συνεχιστεί η πανδημία. Υπάρχει το ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο και η επιστήμη να υπήρξε με τα εμβόλια απλώς αργή. Μόνο στο τέλος θα γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική ήταν, διότι αυτή η πανδημία δεν είναι επιστημονικό φαινόμενο, είναι φυσική καταστροφή».
To να ακούς το παραπάνω συμπέρασμα από τα χείλη ενός εκ των κορυφαίων λοιμωξιολόγων είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτικό. Ως άνθρωπος συνειδητοποιείς ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό.
Ως πολίτης αλλά και ως οικονομική μονάδα αντιλαμβάνεσαι ότι η υγεία της κοινότητας είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο μπορεί να οριοθετηθεί οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα μιας κοινωνίας.
Ως εκ τούτου, σιγά σιγά συνειδητοποιούμε ότι οι όποιες προβλέψεις περί ύφεσης και ανάκαμψης των θεσμικών οργάνων, είτε αυτά είναι Κεντρικές Τράπεζες, είτε το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, οι χρηματοοικονομικοί οίκοι κ.ο.κ, είναι στην ουσία «στον αέρα».
Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να τις καταστήσει έγκυρες ή άκυρες είναι ο χρόνος που θα μπορέσει να διατεθεί στην ευρεία κοινότητα ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο και φυσικά ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μέχρι τότε, όλες οι οικονομικές εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας είναι απλά «ασκήσεις επί χάρτου».
Πού βρισκόμαστε και προς τα πού βαδίζουμε
Στις τελευταίες προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% . Προβλέψεις καλύτερες σε σχέση με τη μείωση κατά 6% το 2020 και αύξηση κατά 5,2% που προέβλεπε στις αρχές του καλοκαιριού.
Στην έκθεση του αναφέρει ότι «... Αν η απειλή του κορονοϊού υποχωρήσει ταχύτερα του αναμενόμενου, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην παγκόσμια δραστηριότητα το 2021, ενώ μία ισχυρότερη αναζωπύρωσή του ή πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να κόψουν 2-3 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, με υψηλότερη ανεργία και μία παρατεταμένη περίοδο αδύναμων επενδύσεων».
Προφανώς η ζυγαριά γέρνει στο δεύτερο σενάριο.
Λίγες μόλις μέρες πριν εισέλθουμε στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή πολύ περισσότερα μέτρα περιορισμού που πλήττουν εκ νέου την ανάπτυξη.
Μόλις στο βόρειο ημισφαίριο οι κλιματολογικές συνθήκες πυροδοτήσουν εκ νέου την μετάδοση του ιού σε συνδυασμό με την έναρξη της εποχικής γρίπης, ενδεχομένως η επιλογή των lockdowns να καταστεί μονόδρομος.
Θα παραμείνει άραγε εντός του εύρους των 2-3 μονάδων η καθοδική αναπροσαρμογή των ποσοστών της παγκόσμιας ανάπτυξης από τον ΟΟΣΑ;
Πόσο πιο χαμηλές θα είναι οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, όταν πριν λίγες μόνο εβδομάδες υιοθέτησε την άποψη για ύφεση 8% το 2020 έναντι πρόβλεψης για ύφεση 8,7% τον Ιούνιο και για το 2021 ανάπτυξη με ρυθμό 5% αντί για 5,2% που προβλεπόταν προηγουμένως;
Ήδη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα έδειξαν ότι η προσπάθεια ανάκαψης στην Ευρωζώνη «πάγωσε» τον Σεπτέμβριο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI της ευρωζώνης - μετρά μεταποίηση και υπηρεσίες- διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, ήτοι οριακά υψηλότερα από το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Και ακόμα δεν έχει αναγκαστεί καμία ευρωπαϊκή χώρα να κλειδώσει καθολικά ξανά την οικονομία της προκειμένου να διακόψει τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού...
Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Ήδη η Goldman Sachs αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο, στο 3% από 6% προηγουμένως. Το συνεχές σφυροκόπημα από τα κρούσματα της Covid-19 σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και οι φόβοι για ενδεχόμενη αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος των Προεδρικών εκλογών, έχουν επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και την επενδυτική ψυχολογία με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια για να ξεπεράσουν την κρίση.
Επιπλέον τα εβδομαδιαία νέα από την αγορά εργασίας, υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη του καλοκαιριού δεν ήταν αρκετή ώστε να ξεκινήσει ο σκληρός φετινός χειμώνας από ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 870.000 για την εβδομάδα έως τις 19 Σεπτεμβρίου, με την αγορά εργασίας να ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις κοντά στο επίπεδο των 850.000.
Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Robert Wood Johnson και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ, η κρίση του κορονοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, τις μεταφορές και την ευημερία εντός των ΗΠΑ.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο αισθητός με το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς ένα τουλάχιστον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού τους έχασε τη δουλειά/επιχείρησή του, ή είδε το μισθό του να μειώνεται.
Τρία στα 10 νοικοκυριά χρησιμοποίησαν όλες ή σχεδόν όλες τις αποταμιεύσεις τους εν μέσω της πανδημίας, ενώ η συρρίκνωση του εισοδήματος ήταν μεγαλύτερη στα χαμηλότερα στρώματα των Αμερικανών πολιτών. Το 54% των νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα κάτω από 100.000 δολάρια ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα, σε σύγκριση με το 20% των νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 δολάρια. Καθώς μόνο η Κίνα μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει ξεφύγει του καθοδικού σπιράλ της ύφεσης, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου οι αναλύσεις που προέβλεπαν ανάκαμψη των οικονομιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 να αντικατασταθούν το τέταρτο τρίμηνο του έτους με σενάρια ύφεσης σχήματος double-dip.
Eξέλιξη που μόνο η έγκαιρη διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορούσε να εμποδίσει.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.