Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη διερευνητική και οργανωτική συνάντηση της κυβέρνησης με την Τρόικα.
Στη σημερινή συνάντηση, το μεσημέρι, πρωταγωνιστής θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που πιέζει για την όσο το δυνατόν νωρίτερα ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά κυρίως για τη δευτερογενή νομοθεσία του νέου πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών.
Αμέσως μετά αναλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM ο οποίος έχει καταβάλει ειδικά ποσά για την πλήρη εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμη εκκρεμούν πληρωμές της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Από πλευράς ΔΝΤ θα επισημανθούν οι επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για την καταβολή αναδρομικών στα δημοσιονομικά μεγέθη, και θα ζητήσει να αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που σήμερα γίνεται θυσία για την δημιουργία αχρείαστων υπερ-πλεονασμάτων που εξυπηρετούν προεκλογικές παροχές, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.
Στον τομέα «μεταρρυθμίσεις» η συζήτηση έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα και αφορά κυρίως αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν ζητούμενα από το... τρίτο Μνημόνιο που έληξε.
Για το θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μεταφέρει τον διαγωνισμό για το... Φθινόπωρο, με το πρόσχημα ότι οι νέες συνθήκες επιβάλλουν νέες χρηματοοικονομικές εκθέσεις για την ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών... Επισήμως η προθεσμία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκπνέει δύο μέρες μετά τις ευρωκάλπες, στις 28 Μαΐου.
Η επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί αύριο αφού η Πέμπτη είναι αργία για τους εργαζόμενους των Ευρωπαϊκών θεσμών, γιορτάζεται η μέρα της Ευρώπης και όλοι θα επιστρέψουν σπίτια τους.
Η τρίτη αξιολόγηση δεν συνδέεται με κάποιου είδους εκταμίευση χρημάτων ούτε με επιστροφή κερδών ομολόγων, επομένως η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας (η οποία θα δημοσιοποιηθεί με ασφάλεια, στις 5 Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές) θα επηρεάσει μόνον κάποια μελλοντική έκδοση ομολόγων.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μια σειρά από σημαντικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και να δρομολογηθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δεχθεί η Τρόικα, από τώρα αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού, να καταγραφεί από τώρα το υπερ-πλεόνασμα (πέρα και πάνω από το συμφωνηθέν 3,5% του ΑΕΠ) το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει μοιράζοντας αφειδώς προεκλογικά επιδόματα και παροχές.
Η επιθυμία αυτής της κυβέρνησης, μάλλον δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί γιατί προφανώς θα θεωρηθεί «παρέμβαση» της Τρόικας στο εθνικό «πολιτικό σκηνικό».