Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε χθες σε νέα καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της επιδότησης του κινεζικού αλουμινίου, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι διευρύνει τεχνητά το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά με την παροχή φθηνών δανείων από το κράτος και επιδότηση της ενέργειας.
Η καταγγελία, με την οποία επιδιώκονται διαβουλεύσεις με το Πεκίνο για το θέμα, είναι πιθανόν να εντείνει την αυξανόμενη εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Donald Trump, ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την άλλη εβδομάδα, έχοντας υποσχεθεί ότι η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα θα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.
Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η καταγγελία αναφέρει πως οι κινεζικές ενέργειες στον κλάδο του αλουμινίου παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ, οι οποίοι απαγορεύουν τις επιδοτήσεις που προκαλούν «σοβαρή ζημιά» σε άλλα μέλη του Οργανισμού. Η καταγγελία υποστηρίζει ότι τα «τεχνητά φθηνά» κρατικά κατευθυνόμενα δάνεια καθώς και άνθρακας, ηλεκτρική ενέργεια και αλουμίνα στον κινεζικό κλάδο αλουμινίου προκαλούν τέτοια ζημιά, καθώς μειώνουν τις διεθνείς τιμές και διευρύνουν τεχνητά το μερίδιο αγοράς της Κίνας.
«Η Κίνα δίνει στη βιομηχανία αλουμινίου της ένα άδικο πλεονέκτημα μέσω επιδότησης του επιτοκίου των δανείων και άλλων παράνομων κρατικών επιδοτήσεων», αναφέρει ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του που συνοδεύει την ανακοίνωση. «Αυτού του είδους οι πολιτικές έχουν φέρει σε μειονεκτική θέση Αμερικανούς μεταποιητές και έχουν συμβάλει στην παγκόσμια υπερβάλλουσα προσφορά σε αλουμίνιο, χάλυβα και άλλους κλάδους», συνέχισε, προσθέτοντας: «Αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους - στη χώρα μας και όλο τον κόσμο - που πλήττονται καθημερινά από αυτές τις πολιτικές. Αυτό κάναμε από την πρώτη ημέρα».
Το Εμπορικό Γραφείο των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας αναφορικά με το αλουμίνιο αυξήθηκε περισσότερο από τέσσερις φορές μεταξύ του 2007 και του 2015, ενώ οι διεθνείς τιμές μειώθηκαν περίπου 46%. Η Κίνα παράγει σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου αλουμίνιου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πρωτογενής παραγωγή αμερικανικού αλουμινίου μειώθηκε 37%, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η συνολική κατανάλωσή του στις ΗΠΑ. Τα 9 από τα 14 αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου σταμάτησαν την παραγωγή τους από το 2011 και μόνο το ένα λειτουργεί με πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, σημείωσε το Γραφείο των ΗΠΑ.
Με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η αμερικανική καταγγελία «δεν έχει πραγματική βάση, ενώ δεσμεύθηκε να την αντιμετωπίσει σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. «Η κινεζική αγορά αλουμινίου είναι μία πολύ ανταγωνιστική και σύμφωνη με τους κανόνες της αγοράς βιομηχανία», σημείωσε, προσθέτοντας: «Τα σχετικά δάνεια και αγορές πρώτων υλών δίνονται όλα απόλυτα με βάση τους κανόνες της αγοράς και του εμπορίου. Το αποκαλούμενο πρόβλημα επιδοτήσεων, που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, δεν υφίσταται».
Η καταγγελία των ΗΠΑ ακολουθεί αίτημα που υπέβαλαν τον Οκτώβριο στον ΠΟΕ έξι Αμερικανοί γερουσιαστές κατά των κινεζικών εμπορικών πρακτικών στο αλουμίνιο, ανησυχώντας για τις απώλειες 15.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. «Όταν η Κίνα μειώνει τεχνητά το κόστος του αλουμινίου, οι εργάτες του Οχάιο και οι μεταποιητές πληρώνουν το τίμημα», δήλωσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών του Οχάιο Serod Braun σε χθεσινή δήλωσή του, προσθέτοντας: «Χιλιάδες έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους, εξ αιτίας των άδικων επιδοτήσεων στο αλουμίνιο από την Κίνα που έχουν πλημμυρίσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα και είναι προ πολλού η ώρα να είμαστε αυστηροί με αυτές τις παραβιάσεις, πριν υποφέρουν και άλλοι Αμερικανοί εργαζόμενοι».
Η καταγγελία είναι η 16η που γίνεται στον ΠΟΕ κατά της Κίνας κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης προεδρίας του Ομπάμα, για θέματα που αφορούσαν από τους δασμούς και τα κοτόπουλα έως τις επιστροφές φόρων για μικρά εγχώρια αεροσκάφη και για εξαγωγικούς δασμούς σε βασικές κινεζικές πρώτες ύλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ