Εικόνες προ κορονοιού από τα ελληνικά νησιά. Στα Ματογιάννια της Μυκόνου δεν πέφτει καρφίτσα, σε Χανιά και Ελούντα οι πληρότητες αγγίζουν το 100%, στην Σαντορίνη οι αφίξεις εξωτερικού ξεπέρασαν ακόμη και τα ιστορικά ρεκόρ του... 2019. Η μεγάλη ανατροπή. Δύο μήνες πριν η αγορά μιλούσε για έσοδα ίσα με το 30% του 2019. Τώρα θεωρεί ότι θα πιάσουμε σίγουρα το 50%. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Πίσω από το μεγάλο rebound, η έκρηξη στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Ο Ιούλιος έκλεισε στο 65% των αφίξεων του 2019. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είμαστε στο... 80%. Και η τάση είναι ανοδική.
Δίψα για ταξίδια και ταχεία πρόοδος εμβολιασμών στο εξωτερικό, εκτινάσσουν τα last minute bookings, πλέον αυτά αποτελούν το κανόνα, όχι την εξαίρεση. Στα προηγούμενα χρόνια, οι άνθρωποι του χώρου είχαν εικόνα για το πως θα κινηθεί η σεζόν ήδη από τον Απρίλιο. Φέτος, βρίσκονταν στα τυφλά μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Κάπου εκεί, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έκαναν το άλμα. Άνθρωποι του χώρου μιλούν πλέον για επίπεδα 70% έναντι εκείνων του 2019. Ιδιαίτερα αυξημένος και ο εσωτερικός τουρισμός, με την επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα να έχει αγγίξει, και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπεράσει, τα επίπεδα του 2019.
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα. Ο τουρισμός εκπλήσσει θετικά, κάνει το comeback, έχοντας και την τύχη με το μέρος του. Στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας OAG που επικαλούνται οι FT δείχνουν ότι οι κρατήσεις στα προγραμματισμένα δρομολόγια προς Ελλάδα τον Αύγουστο παρουσιάζουν αύξηση 2% έναντι του ίδιου μήνα το 2019. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την ευθέως ανταγωνιστική προς εμάς αγορά της Ισπανίας. Σε έναν από τους σημαντικότερους μεσογειακούς προορισμούς, οι αντίστοιχες θέσεις στις πτήσεις είναι κατά 25% μειωμένες. Η αιτία πιθανόν να συνδέεται με την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα στην Ισπανία, επίπεδα που άρχισαν ελαφρώς να υποχωρούν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Αρνητική εξέλιξη για την Ισπανία που αποβαίνει θετική για την Ελλάδα.
Σε κάθε όμως περίπτωση είναι η δίψα των Ευρωπαίων και Αμερικανών για ταξίδια έπειτα από ενάμισι χρόνου κορονοιού που πυροδοτεί την ραγδαία αύξηση κρατήσεων για τους προορισμούς της Νότιας Ευρώπης και που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Μεσόγειο.
Κλείνει η ψαλίδα
Τα στοιχεία για τις αφίξεις στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport αποκαλυπτικά. Ο φετινός Αύγουστος υπολείπεται μόλις 20% των διεθνών αφίξεων του ίδιου μήνα το 2019. Βρίσκεται στο 80% των αριθμών που είχαν καταγραφεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια. Όσο για τις αφίξεις τον Ιούλιο υπολείπονται μόλις 35% εκείνων του αντίστοιχου μήνα πρόπερσι. Βρίσκονται στο 65% του 2019.
Τα καλύτερα νέα αφορούν τα Χανιά, την Κέρκυρα και τη Ρόδο που τον Ιούλιο είδαν τις αφίξεις από εξωτερικό να φτάνουν στο 70% προ διετίας, τη Κω και τη Θεσσαλονίκη που έχει καλύψει κατά 65% τη ψαλίδα, τη Ζάκυνθο (62%), ενώ η Μύκονος απέχει μόλις 8% από τα ιστορικά προ διετίας ρεκόρ και η Σαντορίνη τα έχει ξεπεράσει. Οι διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο του νησιού ξεπέρασαν τον Ιούλιο κατά...1,5% τις αντίστοιχες του 2019.
«Πρωταθλητές» στις αφίξεις αναδεικνύονται οι Γερμανοί, καθώς τον Ιούλιο αφίχθησαν στα 14 αεροδρόμια 279.986, ενώ εντυπωσιακά μεγάλη είναι η ροή από Πολωνία (135.067), με τους Ιταλούς να κατέχουν την τρίτη θέση (117.998). Έπονται οι Γάλλοι με 89.712, οι Βρετανοί (63.896) μετά και την εξομάλυνση της πολιτικής Τζόνσον όσον αφορά τους ελληνικούς προορισμούς, και ακολουθούν οι Ολλανδοί (79.198) και τη πρώτη δεκάδα κλείνουν οι Δανοί (66.168) και οι Αυστριακοί (60.993).
Δύο βέβαια μήνες δεν είναι αρκετοί για να επιβεβαιωθεί «το πλέον θετικό σενάριο», όπως αναφέρει με χθεσινή του ανάρτηση ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Θα πρέπει τα αισιόδοξα στοιχεία για τις κρατήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου να μετουσιωθούν σε αφίξεις και η μετάλλαξη Δέλτα να μην επιφυλάσσει το φθινόπωρο εκπλήξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ο τουρισμός ωστόσο πήρε τελικά μπροστά. «Tα σταθερά μηνύματα από την Ελλάδα, ότι είναι ανοιχτή στον τουρισμό, φαίνεται ότι αποφέρουν καρπούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.
Κατά την εξειδικευμένη εταιρεία OAG η προγραμματισμένη χωρητικότητα των πτήσεων προς Ελλάδα από Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία είναι αυξημένη κατά 25%, 31% και 26% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, παρά το παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τις αφίξεις στην Ελλάδα.