Εκεί που οι κολοσσοί της τεχνολογίας είχαν πάρει από το χέρι τις αγορές και τις οδηγούσαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, οι πιο «αμυντικές» μετοχές του Dow Jones βγήκαν μπροστά την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο βιομηχανικός δείκτης ήταν ο μοναδικός από τους τρεις μεγάλους της Wall Street που παρέμενε σε αρνητικό έδαφος μέσα στο 2020, όμως πλέον βλέπει νέες κορυφές.
Τι κι αν τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά; Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου έχει «αποφασίσει» να κινηθεί υψηλότερα μέχρι... την επόμενη μεγάλη διόρθωση, την οποία πολλοί βλέπουν να έρχεται, αλλά λίγοι ακόμη ποντάρουν σε αυτή. Είναι το παράδοξο ενός παιχνιδιού στο οποίο τελευταία έχουν εισέλθει χιλιάδες μικροί παίκτες που τοποθετούνται τις περισσότερες φορές με άγνοια κινδύνου, προκαλώντας αναταράξεις.
Εκτός από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, στο επίκεντρο τελευταία βρέθηκε και η υπεύθυνη για τη νέα εποχή τηλεδιασκέψεων Zoom. Με άνοδο στην τιμή της μετοχής της τάξης του 570% μέσα στο 2020 και κέρδη β' τριμήνου που αποδείχθηκαν διπλάσια των προσδοκιών (92 σεντ ανά μετοχή, έναντι 45 σεντ που έκαναν λόγο οι εκτιμήσεις), η κεφαλαιοποίηση της Zoom διαμορφώνεται κοντά στα 115 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η «μεγάλη ωφελημένη» της πανδημίας τεχνολογική εταιρεία να αξίζει πλέον περισσότερο από παραδοσιακούς κολοσσούς όπως η IBM. Ο διευθύνων σύμβουλος της Zoom, Ερικ Γουάν, έγινε πλουσιότερος κατά 4 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ οι προοπτικές της εταιρείας δείχνουν λαμπρές, δεδομένου ότι αναμένεται να κυριαρχήσουν για πολύ καιρό ακόμη οι τηλεδιασκέψεις.
Το παράδειγμα της Zoom λέει πολλά, αν όχι όλα, για όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στις αγορές, αλλά και για όσα θα πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές. Βιώνουμε μία εποχή κατά την οποία οι μετοχές κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, με βασικό άξονα την τεχνολογία.
Οι... μικροί θησαυροί της τεχνολογίας μεγαλώνουν με αστραπιαίο ρυθμό και οι κολοσσοί του κλάδου γιγαντώνονται τόσο που συμπαρασύρουν ολόκληρα χρηματιστήρια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μετοχές όπως της Apple -της οποίας παρεμπιπτόντως η κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια και έχει βάλει πλώρη για τα 3 τρισ.- μπορούν να... τραβήξουν μαζί τους τις παγκόσμιες αγορές και είναι στην ουσία αυτές που ευθύνονται για τον καθορισμό της τάσης. Κάποτε μιλούσαμε για την Exxon Mobil και τους μεταλλευτικούς κολοσσούς, όπως η BHP Billiton, ενώ σήμερα τη συζήτηση μονοπωλούν οι Apple, Tesla, Amazon, Google κ.λπ.
Πόσο, όμως, δικαιολογημένη είναι η επενδυτική ευφορία απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς; Υπάρχει «ταβάνι»; Για πόσο θα συνεχίσουν οι αγορές να αγνοούν τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία; Αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι θα... αναγκαστούν να βρουν κάποιον άλλο κλάδο να ποντάρουν στα μελλοντικά του κέρδη, αφού σήμερα ο NASDAQ διαπραγματεύεται 30 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021, που είναι υψηλό δεκαετιών. Βέβαια, όσο οι τεχνολογικοί γίγαντες συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, οι επενδυτές δεν βλέπουν τον λόγο να αφήσουν τις μετοχές των εταιρειών που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία για να επιλέξουν κλάδους με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Χαρακτηριστικά -για διαφορετικούς λόγους- είναι τα παραδείγματα των Apple και Tesla, οι οποίες προχώρησαν σε stock split 4:1 και 5:1, αντίστοιχα. Η «πολυτιμότερη» εταιρεία του πλανήτη έφτασε την Τρίτη 1/9 να αξίζει χρηματιστηριακά όσο οι περίπου 2.000 αμερικανικές εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που συνθέτουν τον δείκτη Russell 2000. Ενδεχομένως, ρόλο έπαιξε και η τιμή-στόχος που έδωσε η Bank of America για τη νέα μετοχή της Apple στα 140 δολάρια. Η BofA επισημαίνει ότι σημειώνονται μεγάλες εισροές μικροεπενδυτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική σε επίπεδο cash flow.
Το παράδειγμα της Tesla είναι ενδεικτικό της μανίας των επενδυτών για success stories, ακόμη και αν αυτά είναι αμφιλεγόμενα. Η εταιρεία του Elon Musk ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ότι θα προχωρούσε σε stock split 5:1 και από τότε η μετοχή της ενισχύθηκε κατά περίπου 80% έως τις 31 Αυγούστου που έγινε το split. Σχεδόν σε δύο εβδομάδες η Tesla κέρδισε σε κεφαλαιοποίηση πάνω από 160 δισ. δολάρια απλώς και μόνο γιατί πλέον η μετοχή της θα είναι πιο φθηνή και θα μπορούν να την αγοράσουν περισσότεροι επενδυτές. Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος της μετοχής της δεν συνάδει με τα θεμελιώδη της εταιρείας.
Σε δημοσκόπηση της FactSet, από 36 αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή μόλις ένας δίνει τιμή-στόχο τα 500 δολάρια (έφτασε στα 500,14 δολάρια ενδοσυνεδριακά στις 31/8, ημέρα του stock split), ενώ μόλις 7 δίνουν σύσταση αγοράς. Στις 22/9 η Tesla θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την πρόοδο της τεχνολογίας μπαταριών. Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των αγορών. Σε άρθρο του στους Financial Times προειδοποιεί τους μικροεπενδυτές να μη λαμβάνουν το αδιάκοπο ράλι των αγορών ως δεδομένο, καθώς τα εταιρικά και οικονομικά θεμελιώδη δεν δικαιολογούν το υπερβολικό ρίσκο που οδηγεί στα ύψη μετοχές όπως της Apple, της Tesla και της Amazon.
Η προειδοποίηση ενός «γκουρού»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγάλοι παίκτες των χρηματιστηρίων προετοιμάζονται ήδη για το ενδεχόμενη σοβαρής πτώσης των αγορών, κάτι που φαίνεται από τις θέσεις που παίρνουν στα παράγωγα. Στην περίπτωση που σημειωθεί μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές, αυτή θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες επενδυτές να πουλήσουν και οι μικροεπενδυτές που αγοράζουν στην πτώση θα κινδυνεύσουν ακόμη περισσότερο. Η άνοδος των μετοχών, σημειώνει ο Ελ-Εριάν, δεν αντανακλά τοποθετήσεις που βασίζονται στις ισχυρές προσδοκίες για το μέλλον, αλλά στην πίστη των επενδυτών για συνέχιση του περιβάλλοντος μεγάλης ρευστότητας. Τονίζει ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης επιβραδύνεται, οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται και οι εταιρικές χρεοκοπίες πληθαίνουν. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 428.000 θέσεις εργασίας έναντι προσδοκιών για 950.000 σε ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και όχι του «παραλογισμού» που επικρατεί στη Wall Street.
Γενικότερα, οι επενδυτές δίνουν έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις. O Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν φημίζονται για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που πραγματοποιούνται, ωστόσο φέτος η συνολική αξία των megadeals που έχουν ανακοινωθεί για το β' εξάμηνο του 2020 ανέρχεται σε 256 δισ. δολάρια, βάσει στοιχείων της Refinitiv, επίπεδο που επιτεύχθηκε μόνο το 2015. Εξι από τα δέκα μεγαλύτερα deals που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως μέσα στον Αύγουστο αφορούν τεχνολογικές εταιρείες και έχουν συνολική αξία 69,3 δισ. δολάρια.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 5 -6 Αυγούστου.