Ο ασθενής βρίσκεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο με κάμερα υψηλής ευκρίνειας και οθόνη, ενώ ιατρικά όργανα αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των εξετάσεών του. Ο γιατρός του νησιού, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, συνομιλεί με τον συνάδελφό του σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος, αν και τόσα ναυτικά μίλια μακριά. Όλη αυτή την ώρα, ασθενής και γιατρός έχουν άμεση επικοινωνία με το κεντρικό νοσοκομείο, χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στον χρονισμό εικόνας και ήχου.
Το παράδειγμα δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά καθημερινότητα για τους κατοίκους 30 νησιών, τα οποία ανήκουν εδώ και 4 χρόνια στο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ).
Με οδηγό την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος, το έργο επεκτείνεται σε 22 επιπλέον νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, τα οποία θα αποκτήσουν σύντομα τη δυνατότητα να προσφέρουν χάρη στην τεχνολογία σε κατοίκους και επισκέπτες υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες των αστικών κέντρων.
Την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, που προβλέπει την εγκατάσταση 28 νέων σταθμών τηλεϊατρικής και 90 συστημάτων κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών σε 22 νησιά, ανέλαβαν ο Όμιλος OTE και η Intracom Telecom. Στο αναβαθμισμένο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα ενταχθούν, εντός του προσεχούς έτους, το Αγαθονήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Ανάφη, η Αντίπαρος, οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Κύθνος, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Θύμαινα, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, οι Λειψοί, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος.
Το έργο
Πρόκειται για έργο της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.), το οποίο υλοποιείται με τον προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό της Cisco. Με την ολοκλήρωσή του, ακόμη περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της άγονης γραμμής θα αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ. Υπηρεσίες αντίστοιχες των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, χωρίς οι ασθενείς να απομακρυνθούν από τον τόπο όπου βρίσκονται.
Από τους 28 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής, οι 26 θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ένας στο κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και ένας στο Κατάστημα Κράτησης της Κω. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν και 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών, των οποίων η μετακίνηση από την οικεία τους στα Κέντρα Υγείας καθίσταται δυσχερής.
Δίκτυο ζωής
Οι μονάδες τηλεϊατρικής εγκαθίστανται στα κέντρα υγείας των νησιών και τα διασυνδέουν με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας. Με τη χρήση της τεχνολογίας, προσομοιώνεται ψηφιακά η φυσική παρουσία του γιατρού στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής. Μηδενίζεται έτσι η απόσταση μεταξύ των πιο απομακρυσμένων νησιών και των μεγάλων νοσοκομείων, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές, ενώ αποφορτίζονται τα εξωτερικά ιατρεία. Το σημαντικότερο, κερδίζεται χρόνος πολύτιμος για την υγεία των ασθενών.
Μετά την επέκτασή του, το ΕΔΙΤ θα διαθέτει συνολικά 71 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες θα ενώνουν 52 νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία τς Αττικής και της περιφέρειας.
Η επέκταση του ΕΔΙΤ αποτελεί συνέχεια του έργου της 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου, που υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ το 2016 έχοντας ως και υπεργολάβο την Intracom Telecom.
Τα 30 νησιά που καλύπτει ήδη το ΕΔΙΤ είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Νίσυρος, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήλος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος. Μέχρι σήμερα, μέσω του ΕΔΙΤ, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4.500 «τηλεραντεβού», 290 εκπαιδευτικά σεμινάρια και περισσότερες από 68.000 τηλεδιασκέψεις για την υποβοήθηση του έργου των επαγγελματιών υγείας.
Σύμμαχος η τεχνολογία
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε αναφερόμενος στο έργο, «Από την πρώτη μέρα είχα πει ότι για εμάς είναι πρώτα ο Ασθενής. Η επέκταση της τηλεϊατρικής σε 22 νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου έρχεται να παντρέψει τη νησιωτικότητα, η οποία για μας είναι πλεονέκτημα και όρος εθνικής επιβίωσης, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις δομές υγείας, που είναι ο μεγάλος μας στόχος ώστε να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα. Στο Υπουργείο Υγείας, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε όλο και περισσότεροι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες των όμορφων νησιών μας να απολαμβάνουν καλύτερες, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας».
Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σύμμαχο και για την Υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής. Είμαστε υπερήφανοι που με αυτό το έργο κάνουμε πράξη το όραμα της COSMOTE, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους».