Στα χρηματιστήρια έχουμε συνηθίσει να λέμε, ότι καθημερινά συγκρούονται οι αγοραστές με τους πωλητές. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι αγορές θα ανέβουν με αυτούς που πιστεύουν ότι οι αγορές θα πέσουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται μια ακόμα πιο μεγάλη σύγκρουση, σχετικά με τον τρόπο, που οι επενδυτές αποτιμούν τις μετοχές και τα υπόλοιπα επενδυτικά εργαλεία.
Με την τιμή του ARK Innovation ETF, να κινείται κοντά στα χαμηλότερα του 2021, κλείνοντας χθες στα $94,73, από τα υψηλά των $159,70 που είχε καταγράψει τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μέτοχοι του ARK έχουν αρχίσει να αμφισβητούν το μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων, που ακολουθεί η γκουρού των αγορών Κάθι Γουντ. H Κάθι Γουντ για πολλούς, είναι ο νέος Γουόρεν Μπάφετ των χρηματιστηρίων, και το ARK Innovation ETF, η νέα Berkshire Hathaway. Ωστόσο, οι αποδόσεις του 2021, ίσως και να διαψεύσουν τον μύθο της κορυφαίας διαχειρίστριας.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα για το «φαινόμενο» της Κάθι Γουντ, η επενδυτική της φιλοσοφία εστιάζεται περισσότερο στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και τις προοπτικές και λιγότερο στις κερδοφορίες και στα μερίσματα.
Η ίδια, επενδύει τα διαθέσιμα του χαρτοφυλακίου της, σε εταιρείες της νέας ψηφιακής οικονομίας και κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας, που διαταράσσουν τις υπάρχουσες δομές των επικοινωνιών, της παραγωγής και της γενικότερης λειτουργίας της κοινωνίας. Σε εταιρείες, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των big data και των κρυπτονομισμάτων.
Στο fund της ARK, περίοπτη θέση κατέχουν η Tesla, που αποτελεί το 10,6% του χαρτοφυλακίου, η Roku με 5,4%, η Coinbase με 5%, η Zoom με 4,5%, η Square με 4%, η Shopify με 4%, η Spotify με 3,3% και άλλες. Όπως βλέπουμε το fund, έχει μεγάλη συμμετοχή σε μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, με τα κρυπτονομίσματα.
Στο ακόλουθο γράφημα βλέπουμε την πτωτική πορεία του ARK Innovation ETF (ARKK), το τελευταίο 12μηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν συνεχώς νέα υψηλά.
H αρχική ηχηρή αμφισβήτηση της φιλοσοφίας των αποτιμήσεων των αξιών με βάση την ανάπτυξη και όχι την κερδοφορία, μετουσιώθηκε σε πράξη τον περασμένο Αύγουστο. Όταν ο γνωστός μετά από το μεγάλο και απόλυτα κερδοφόρο σορτάρισμα των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, "Big Short" των αγορών, Μάικλ Μπέρι, έλαβε short θέσεις στο ARK Innovation ETF, «ποντάροντας» στην πτώση του.
Συγκεκριμένα η Scion Asset Management, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του Μάικλ Μπέρι, είχε ανακοινώσει στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη λήψη θέσεων short τόσο στην Ark όσο και στην Tesla. Η απάντηση της Κάθι Γουντ, στην ανακοίνωση της SEC, για την επιλογή του Big Short ήταν διπλωματικότατη.
Αφού τον εξήρε για την επιτυχημένη επιλογή του «σορταρίσματος» της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στην αμερικανική αγορά κατά τη διετία 2006-2007, ανέφερε ότι ο Μάικλ Μπέρι δεν αντιλαμβάνεται την εκρηκτική ανάπτυξη και τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία που κρύβει ο χώρος της καινοτομίας για την επόμενη δεκαετία. Και ότι ο Big Short παραμένει προσκολλημένος στις κλασσικές μεθόδους αποτίμησης των βασικών θεμελιωδών στοιχείων.
Η ιστορία αυτή, της σύγκρουσης δυο εντελώς διαφορετικών επενδυτικών αντιλήψεων και στρατηγικών, ανάμεσα στην Κάθι Γουντ και τον Μάικλ Μπέρι, είναι εν πολλοίς, η ίδια ιστορία των χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια. H στρατηγική του Μάικλ Μπέρι, χαρακτηρίζεται από επενδυτικά κριτήρια όπως είναι η προϊστορία, η ανάπτυξη, ο κύκλος εργασιών, η κερδοφορία, η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας, η σταθερή μερισματική απόδοση. Αυτή η στρατηγική θεωρείται από αρκετούς, ως ξεπερασμένη και ότι αντιπροσωπεύει τον «παλαιό κόσμο των κεφαλαιαγορών».
Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Big Short, όποτε βλέπει ότι κάποιες αποτιμήσεις εταιρειών, δεν τηρούν τα δικά του κριτήρια και τις κρίνει υπερβολικές, δεν διστάζει να επενδύσει κόντρα στην πορεία αυτών των μετοχών. Και στο τέλος της ημέρας, βγαίνει πάντα κερδισμένος.
Αντίθετα, η Κάθι Γουντ, σαν υπέρμαχος άλλωστε και των κρυπτονομισμάτων, επενδύει πάνω στις προοπτικές και στις προσδοκίες, παρά στα τρέχοντα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και τους δείκτες που απορρέουν από αυτά.
Στις ενστάσεις των μετόχων της ARK, για την γενναία υποχώρηση της αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, που διαχειρίζεται, σε σχέση με τον δείκτη Nasdaq 100 και με τον δείκτη S$P 500, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, απάντησε λέγοντας ότι σε βάθος πενταετίας, οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων της ARK, θα παρουσιάσουν ετήσιες αποδόσεις της τάξης το 30% με 40%
Μάλιστα η λεγόμενη γκουρού της καινοτομίας, εκτίμησε ότι οι τιμές των μετοχών της κυκλικής οικονομίας και των υπόλοιπων κλασσικών εταιρειών, θα δεχθούν σημαντική υποχώρηση μέσα στην επόμενη πενταετία. Και αυτό, διότι η ίδια πιστεύει, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η διεθνής οικονομία θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά αποπληθωρισμού και όχι πληθωρισμού, όπως αναμένουν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι.
Στην ανακοίνωση της ARK προς τους μετόχους της, αναφέρει ότι οι εταιρείες καινοτομίας ενσωματώνουν μεγάλη «αξία» και ότι δεν αποτελούν φούσκες, εστιάζοντας κυρίως στις εταιρείες βιοτεχνολογίας, που κάνουν έρευνες πάνω στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Και η ανακοίνωση καταλήγει στην εκτίμηση ότι η αποτίμηση των εταιρειών της καινοτομίας που «διαταράσσουν» κάθε πτυχή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως τις ξέρουμε, θα φτάσει μέσα στην επόμενη 5ετίας στα $200 τρισ. από $12 τρισ. που υπολογίζεται σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της ARK.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα, το τι σημαίνει αυτή η προσδοκία των $200 τρισ., ας σκεφτούμε ότι αξία του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύονται σε όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου ανέρχεται στα $38 τρισ. και ότι η αποτίμηση της παγκόσμιας αγοράς των 9.338 κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν σήμερα, ανέρχεται στα $2,25 τρισ., με την αξία του bitcoin να βρίσκεται στα $920 δισ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.