Η Shell επενδύει 1 δισ. δολάρια ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Shell επενδύει 1 δισ. δολάρια ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όταν μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο προτίθεται να επενδύσει 1 δισ. δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τότε η μετάβαση στη νέα παγκόσμια ενεργειακή πραγματικότητα παίρνει σάρκα και οστά.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben Van Beurden, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, «σε ορισμένα μέρη του κόσμου αρχίζουμε να βλέπουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κερδίζουν την αποδοχή του κοινού», ενώ τα κόστη για την αιολική και ηλιακή ενέργεια υποχωρούν δραματικά. «Όλα αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο μας και πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα», σημείωσε ο Van Beurden, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ευκαιρίες για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Η Shell βλέπει ευκαιρίες σε καύσιμα υδρογόνου, υγροποιημένο φυσικό αέριο και βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς για αερομεταφορές, ναυτιλία και βαρέα φορτία – κλάδους μεταφορών για τους οποίους οι μπαταρίες είναι ανεπαρκείς. Η διαλείπουσα φύση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο θα έχουν μακροπρόθεσμο ρόλο, τόνισε ο CEO της Shell.

Η ομιλία του Van Beurden έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου – στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου– σε μία εποχή που η επιταχυνόμενη μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια εγείρει ερωτήματα για τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak και ο επικεφαλής της Saudi Aramco Oil, Amin Nasser, δήλωσαν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα κυριαρχούν για πολλά χρόνια ακόμη, ο Van Beurden επισήμανε τη δυνατότητα για ορισμένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη να περάσουν απευθείας σε ένα πιο «καθαρό» ενεργειακό μίγμα.

«Αν συνυπολογίσουμε τις περιοχές του κόσμου όπου η ενεργειακή ζήτηση παρουσιάζει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, όπως η Ασία και η υποσαχάρια Αφρική, οι ευκαιρίες είναι τεράστιες», τόνισε ο Van Beurden. «Αυτές είναι περιοχές που δεν είναι εντελώς εξαρτώμενες από ένα σύστημα εστιασμένο στον άνθρακα. Υπάρχει γι'' αυτές η πιθανότητα να μεταβούν πιο άμεσα σε ένα διαφορετικό μονοπάτι ενεργειακής ανάπτυξης».