Του Βασίλη Γεώργα
Σολομώντεια λύση στο θρίλερ με την τύχη του 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατείχε ο κ. Γιάννης Τζιβέλης και που είχε περιέλθει ως ενέχυρο στα χέρια της Alpha Bank, έδωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η τράπεζα.
Έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής και διαβουλεύσεων που κράτησαν πάνω από τρεις μήνες με την ελπίδα εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ των βασικών μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου, η Alpha Bank διεμήνυσε πως προχωράει σε άνοιγμα βιβλίου προσφορών καλώντας όποιον ενδιαφέρεται να το αποδείξει εμπράκτως.
Και ήταν πολλοί αυτοί που ενδιαφέρθηκαν όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα. Η ζήτηση ξεπέρασε κατά 40% τις προσφερόμενες μετοχές ενώ η τιμή διάθεσης έκλεισε στα 1,38 ευρώ, πολύ κοντά στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας εκείνη την ημέρα, με τη συνέχεια στο χρηματιστηριακό ταμπλό να δείχνει ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται εκεί καθώς η μετοχή σημείωσε χθες άνοδο 5,6% κλείνοντας στα 1,5 ευρώ.
Όπως αναμενόταν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ– Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης από τη μία και Δημήτρης Κούτρας από την άλλη –που έριζαν για το 10% των μετοχών του ομίλου, έδωσαν το παρών, δείχνοντας πως κανένα από τα δυο στρατόπεδα δεν είναι έτοιμο ακόμη να καταθέσει τα όπλα. Το κάθε στρατόπεδο απέκτησε περίπου από 3% των μετοχών με αποτέλεσμα οι μετοχικές ισορροπίες να μην μεταβληθούν επί της ουσίας.
Αντίθετα, ηχηρή ήταν η απουσία του άλλου μεγαλομετόχου, του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος δεν συμμετείχε καν στη διαδικασία, δημιουργώντας ερωτηματικά στην αγορά.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι πριν από περίπου δύο μήνες κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 4 βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Λεωνίδας Μπόμπολας είχε διαμηνύσει στους συνεταίρους του πως είναι διατεθειμένος να μη διεκδικήσει το 10%, προκειμένου να μοιραστεί ισόποσα ανάμεσα στους αδερφούς Καλλιτσάντση και στον Δημήτρη Κούτρα, και να λάβει τέλος αυτή η διαμάχη.
Η πρόταση τότε δεν έγινε δεκτή. Το ίδιο συνέβη και με όλες τις άλλες συμβιβαστικές λύσεις που ήρθαν στο τραπέζι, καθώς όπως αποδείχτηκε τις δυο πλευρές τις χωρίζουν πολλά περισσότερα από το 10% του ομίλου.
Η απόφαση της Alpha Bank να ανοίξει βιβλίο προσφορών, έλυσε μεν το πρόβλημα, αλλά κυρίως για την ίδια που εισέπραξε 6,292 εκατ. ευρώ και ξέμπλεξε με την δύσκολη εκκρεμότητα, και όχι για τον κατασκευαστικό όμιλο.
Μπορεί οι αδερφοί Καλλιτσάντση και ο Δημήτρης Κούτρας να πήραν αμφότεροι από 3% και το υπόλοιπο να διατέθηκε σε θεσμικούς επενδυτές, η μετοχική σύνθεση όμως του ομίλου άλλαξε σημαντικά.
Με βάση τα νέα δεδομένα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας παρέμεινε σταθερός στο 15%, η οικογένεια Καλλιτσάντση αύξησε το ποσοστό της σε λίγο πάνω από 13% από σχεδόν 10% που ήταν πριν, ενώ ο Δημήτρης Κούτρας ξεπέρασε το όριο του 5% κάτω από το οποίο βρισκόταν πριν και πλησίασε το 7,5%.
Κατ' επέκταση:
Πρώτον, ο όμιλος Ελλάκτωρ ελέγχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις τρεις οικογένειες (Μπόμπολα, Καλλιτσάντση, Κούτρα) από ό,τι πριν.
Δεύτερον, η μετοχική ψαλίδα ανάμεσα στην οικογένεια Μπόμπολα και στους αδερφούς Καλλιτσάντση μειώθηκε σημαντικά, σε λιγότερο από 2% πλέον από 5% που ήταν προηγουμένως.
Τρίτον, αν υπολογιστεί πως Μπόμπολας και Κούτρας είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι και Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης λειτουργούν συντονισμένα, τότε διαπιστώνεται και πως με τη νέα μετοχική σύνθεση, η διαφορά των δύο στρατοπέδων παραμένει ακριβώς ίδια κινούμενη οριακά κάτω από το 10%.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τα οικονομικά, μετοχικά και δικαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο ένα χρόνο η Ελλάκτωρ, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών διατηρείται σταθερό για τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο.
Αυτό αποτυπώθηκε τόσο συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών που είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί κατά 40% η διάθεση, όσο και από το γεγονός ότι τελικά σχεδόν 4% από το συνολικό 10% που πουλήθηκε από την Alpha Bank, κατέληξε σε χέρια θεσμικών.