Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων στα τουριστικά μέρη της χώρας και στα αστικά κέντρα να «αγγίζουν» το 80% κατά μέσο όρο και τα πρόδρομα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) να δείχνουν σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων, ο στόχος για το 40-50% των εσόδων του 2019 φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως «άτυπα» ήδη έχει παραταθεί η σεζόν, καθώς οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες εκτείνονται έως και τον Σεπτέμβριο.
Στη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων οι πληρότητες σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το 90%, με τους ξένους επισκέπτες να προβαίνουν μαζικά σε κρατήσεις έως και τον Σεπτέμβριο. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Κρήτη, όπου οι πληρότητες φτάνουν το 80% και οι κρατήσεις φτάνουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά στα Επτάνησα οι πληρότητες ποικίλουν με τη Ζάκυνθο να φτάνει το 70%, ενώ σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά αγγίζουν το 80%. Και σε αυτή την τουριστική περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν αυξημένες κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο, ενώ παρόμοια εικόνα, με ελαφρώς μειωμένη κίνηση, επικρατεί και στους δημοφιλείς προορισμούς των Δωδεκανήσων.
Θετική είναι η εικόνα που επικρατεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με την Αθήνα να «βλέπει» πληρότητες έως 90% σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το King George και η Μεγάλη Βρεταννία.
Οι ξενοδόχοι βλέπουν πως το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται και προσδοκούν σε παράταση της τουριστικής σεζόν έως τα μέσα Οκτωβρίου. «Σαφώς και δεν θα έχουμε τις ίδιες κρατήσεις και πληρότητες από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ύστερα, όμως η τουριστική κίνηση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυξημένη» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Βέβαια η προσδοκώμενη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν τελεί υπό την αίρεση της έξαρσης της πανδημικής κρίσης. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, τότε θα υπάρξουν ακυρώσεις και η τουριστική σεζόν θα… «τιναχθεί» στον αέρα.
Την αγορά επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.Σύμφωνα με αυτά, καταγράφηκε έκρηξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιούνιο.Ειδικότερα, αυτό εμφάνισε πλεόνασμα 689 εκατ.ευρώ, έναντι πλεονάσματος 39 εκατ.ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ στο πρώτο εξάμηνο οι εισπράξεις από τους Γάλλους αυξήθηκαν 486,3%, από τους Γερμανούς 299,5% και από τους Βρετανούς κατά 28,4%.