Η αγορά ακινήτων αποτελεί μία από τις δραστηριότητες που δέχτηκε πολύ μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας, κάτι που έγινε αισθητό από πέρυσι την άνοιξη οπότε οι Κινέζοι αγοραστές- που τροφοδοτούσαν με κεφάλαια το ελληνικό real estate- μετατράπηκαν σε είδος υπό εξαφάνιση.
Την ίδια στιγμή, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κρίση, οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν σημαντικά και αυξήθηκε ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα deal.
Η τάση αυτή προκύπτει και από την έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), βάσει της οποίας ο μέσος χρόνος αναμονής (από την πρώτη δημοσίευση της αγγελίας μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης), ιδίως αυτός που αντιστοιχεί σε έξι μήνες και περισσότερο, αυξήθηκε.
Συγκεκριμένα, το 2019 μόλις το 11,8% των πωλητηρίων αντιστοιχούσε σε χρόνο αναμονής από έξι έως 12 μήνες, ποσοστό που αυξήθηκε το 2020 σε 22%. Αυτό όταν από το 2015 μέχρι το 2018, η μέση χρονική διάρκεια υποχώρησε αισθητά, καθώς, πριν από πέντε χρόνια το 23,1% των πωλητηρίων αντιστοιχούσε σε χρόνο αναμονής 6 έως 12 μήνες.
Επίσης, ο αριθμός των συναλλαγών που αφορούν ακίνητα αξίας έως 30.000 ευρώ και από 30.000 έως 90.000 ευρώ υποχώρησαν εν μέσω πανδημίας. Αντίθετα, διπλασιάστηκε ο όγκος των συναλλαγών που αφορά ιδιοκτησίες από 181 χιλ. έως 350 χιλ. ευρώ, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση του διαθέσιμου αποθέματος νεόδμητων κατοικιών -από 21,1% το 2015 σε 10,3% το 2020- γεγονός που σχετίζεται με την περιορισμένη κατασκευαστική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίες, σύμφωνα με την έρευνα.
Επίσης, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός ακινήτων μεγάλης παλαιότητας, άλλαξε χέρια και ανακαινίστηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, από το 2015 έως και το 2020 μειώθηκε σταδιακά ο αριθμός των «πωλητηρίων» ιδιοκτησιών που χρήζουν ανακαίνισης.
Ποιος είναι ο σκοπός των αγοραπωλησιών; Όπως φανερώνει η συγκριτική αξιολόγηση των δεδομένων της τελευταίας πενταετίας, ευρύτερα οι αγορές με σκοπό την εκμετάλλευση αυξήθηκαν σταθερά από 14% το 2015 σε 34% το 2020, όπως και ο αριθμός των συναλλαγών για άδεια παραμονής Golden Visa. Την περασμένη βέβαια, χρονιά οι συναλλαγές μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας, περιορίστηκαν σε μόλις 403 λόγω της κατάρρευσης των συναλλαγών που πραγματοποιούσαν ξένοι.
Και παρότι οι συναλλαγές αλλοδαπών έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, τα συγκριτικά μεγέθη για τις αγοραπωλησίες από ξένους τα τελευταία χρόνια, φανερώνουν ότι στην Αττική τα deals, αξίας από 181 χιλ. ευρώ έως 350 χιλ. ευρώ, προέρχονται από Κινέζους, Λιβανέζους και Ισραηλινούς.
Στην Κρήτη κυρίαρχοι είναι οι Γερμανοί, οι Ελβετοί και οι Πολωνοί, ενώ στο Ιόνιο η πλειονότητα των συναλλαγών έχει προέλθει από Ρώσους, Άγγλους και Γερμανούς.
Σε Ήπειρο και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος των ξένων αγοραπωλησιών το διάστημα 2015 -2020 έχει προέλθει από Αλβανούς και Βούλγαρους, σύμφωνα με την έρευνα.