Του Χρήστου Ν. Κώνστα
«Aκόμη και όταν δεν συμφωνούν, δεν εκφράζουν τη διαφωνία τους», δηλώνουν με έκπληξη τα στελέχη των υπουργείων που συμμετέχουν στις «διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ήρθαν στην Αθήνα με την προφανή εντολή να «μην προκαλέσουν κρίση στην κυβέρνηση» αυτή την περίοδο που «οι πολιτικές ισορροπίες είναι ευαίσθητες».
Ούτε μία από 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις δεν εκπλήρωσε η κυβέρνηση, τα στελέχη όμως της Τρόικας δηλώνουν «αισιόδοξα» ότι μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου θα είναι σε θέση να συντάξουν μια «θετική έκθεση προόδου».
Μάταια οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι -δήθεν- υπάρχει «σύγκρουση» και δυσαρέσκεια για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Όχι μόνο οι «θεσμοί» αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση αλλά επιπλέον προσπάθησαν να διευκολύνουν την κυβέρνηση και στο θέμα των «παγωμένων τριετιών» και σε άλλα τεχνικά ζητήματα. «Δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση σε μια ειλημμένη απόφασή της…» δικαιολογήθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, με ειλικρινή έκπληξη βρέθηκαν να συζητούν ΟΧΙ για τα «καυτά» ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων, της στελέχωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και άλλες δημοσιονομικές λεπτομέρειες αλλά για τα … «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.
Σχεδόν με ενοχή, παραδέχονται ότι η κυβέρνηση ζήτησε «τεχνική» βοήθεια από τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε η πρόταση για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» που θα υποβάλλει στα Ευρωπαϊκά όργανα να τύχει της έγκρισης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού DGComp της Κομισιόν.
«Κλείστε την μεγάλη εκκρεμότητα με τις τράπεζες και δώστε μας αποδείξεις ότι στα υπόλοιπα ζητήματα των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων έχετε πρόθεση να προχωρήστε» είπαν στους υπουργούς της κυβέρνησης, αυτούς που καταδέχθηκαν να πάνε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί κάποιοι άλλοι (όπως ο Υπουργός Ενέργειας) δεν βρήκαν τον λόγο να συμμετάσχουν σε μια προσχηματική συζήτηση.
Δεν υπάρχει άλλη ισχυρότερη απόδειξη της πολιτικής συναλλαγής.
Η κυβέρνηση έδειξε υπακοή και διάθεση συνεργασίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Μακεδονικό, Προσφυγικό, Αμυντικό) και οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών, συντονισμένα και προφανώς με πολιτική εντολή, με χαρακτηριστική ευκολία, πήραν πίσω την υπογραφή τους στο θέμα των συντάξεων αλλά και στις υπόλοιπες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες οι ίδιοι συμπεριέλαβαν στην συμφωνία διευθέτησης του Χρέους, το περασμένο καλοκαίρι…
Το ποιος ευνοείται από αυτή την συναλλαγή, μένει να το δούμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον…