Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η μείωση της φορολογίας θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα η μείωση των έμμεσων φόρων συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης και προφανώς στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, η μείωση των συντελεστών μετά την σκληρή και επώδυνη υπερφορολόγηση δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία καθώς πλέον η αγορά έχει στα χέρια της ένα ανταγωνιστικό πακέτο ακόμα και για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας.
Δυστυχώς όμως (αν και η μείωση του ΦΠΑ δεν έγινε για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους) αυτά που βλέπουν οι ελεγκτές είναι τελείως διαφορετικά στην εστίαση.
Στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν ναι μεν διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στους καταλόγους είχαν γίνει κανονικά αλλά οι τελικές τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή, το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς απορρόφησε το όφελος. Βέβαια, οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης δεν έκρυψαν ποτέ ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% δεν θα περάσει στην τελική κατανάλωση όπως δεν είχαν περάσει και οι ανατιμήσεις.
Όπως προαναφέρθηκε οι τιμοκατάλογοι στις επιχειρήσεις εστίασης αναπροσαρμόστηκαν ως προς το ΦΠΑ, αλλά οι τελικές τιμές έμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και ανατιμήσεις (λόγω της γρίπης... των χοίρων). Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν αυξημένα κέρδη.
Έτσι λοιπόν οι ελεγκτές έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις για να διαπιστώσουν την κίνηση που καταγράφεται σήμερα και να την συγκρίνουν με τους επόμενους μήνες. Επίσης ελέγχουν εάν εκδίδονται αποδείξεις. Από το σύνολο των 72.000 προγραμματισμένων προληπτικών ελέγχων, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της Επικράτειας ειδικά στις εξής περιπτώσεις:
- σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
- σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
- σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ.
Το δεύτερο μέρος των ελέγχων προβλέπει 6.000 στοχευμένους ελέγχους από τις εφορίες με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 25% αυτών. Και ο λόγος που η φορολογική διοίκηση υπολογίζει το ποσοστό παραβατικότητας έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία και έρευνες φοροδιαφυγής. Παράλληλα με αυτούς τους ελέγχους, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με την εμπειρία να δείχνει ότι αυτοί οι έλεγχοι αποκαλύπτουν παραβατικότητα που φτάνει ή ξεπερνάει το 60%.