Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, η τελευταία νομισματική αρχή μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών που προσανατολίζεται προς την έξοδο από την έκτακτη πολιτική τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με τις μεγάλες οικονομίες να ανακάμπτουν χάρη στα προγράμματα εμβολιασμών και τη χαλάρωση των απαγορευτικών, η συζήτηση για απόσυρση των πολιτικών στήριξης έχει ανάψει για τα καλά.
Ποιές κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει το λεγόμενο tapering, ποιές θα αυξήσουν τα επιτόκια πρώτες και ποιές θα είναι οι τελευταίες που θα σταματήσουν το τύπωμα χρήματος στο οποίο επιδόθηαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η Norges Bank ήταν πρωτοπόρος στην αποχώρηση από τα προγράμματα στήριξης. Είναι πιθανό να αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια δύο φορές στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και άλλες δύο φορές στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το παρεμβατικό της επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και αναμένεται να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, προσδοκία που έχει ενισχύσει την κορώνα. Το νορβηγικό νόμισμα κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα νομίσματα των χωρών του G10 μέχρι στιγμής φέτος. Η Norges Bank δεν παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων με αγορές.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά το ανακοίνωσε τον Απρίλιο. Το παρεμβατικό της επιτόκιο θα αυξηθεί από το 0,25% στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να διευρύνεται σύμφωνα με τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία.
ΗΠΑ
Η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την πόρτα στις πολιτικές στήριξης που ακολούθησε κατά την διάρκεια της πανδημίας τον Ιούνιο με τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων να προγραμματίζονται πλέον το 2023 και όχι το 2024 όπως προέβλεπε τον Μάιο.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα άνοιξε ήδη τη συζήτηση για το πως θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων, θεωρώντας ότι η υγειονομική κρίση των τελευταίων 15 μηνών δεν αποτελεί πλέον σημαντικό εμπόδιο για την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων από τη Fed θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές για αρκετό διάστημα ακόμα, περιορίζοντας το ενδεχόμενο ξεπουλήματος στα ομόλογα.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Τράπεζα της Αγγλίας δείχνει διστακτική στο να αποχωρήσει από τις επιθετικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας σύντομα. Παρόλο που πιστεύει ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει το 3% καθώς η βρετανική οικονομία ανοίγει και πάλι, εκτιμά ότι η επιτάχυνση του πάνω από το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της θα είναι πρόσκαιρη.
Τον Μάιο η κεντρική τράπεζα μείωσε τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στα 3,4 δις στερλίνες εβδομαδιαίως από 4,4 δις. Διατήρησε το μέγεθος του συνολικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αμετάβλητο στα 895 δις στερλίνες. Η μείωση των αγορών ομολόγων δεν ισοδυναμεί με tapering, σύμφωνα με τον διοικητή της.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ο πληθωρισμός στη Σουηδία είναι μόλις πάνω από τον στόχο του 2% της Riksbank αλλά η κεντρική τράπεζα εκτιμά οτι η άνοδος του έχει κορυφωθεί. Οι αξιωματούχοι της έχουν πει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 0% για τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας παρακινδυνευμένο το να αποσύρει τις πολιτικές στήριξης γρήγορα. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 700 δις κορώνων ($84 δις) πρόκειται να τελειώσει στο τέλος του 2021.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι μια από τις τελευταίες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα αυξήσει τα παρεμβατικά της επιτόκια.
Με την οικονομία της ζώνης του ευρώ να ανακάμπτει μερικοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες στο συμβούλιο της εκτιμούν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 1,85 τρις ευρώ που θα τρέχει έως τον επόμενο Μάρτιο τουλάχιστον.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει δηλώσει ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, σηματοδοτώντας ότι δεν είναι έτοιμη για σμίκρυνση του PEPP ακόμα.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει τις νομισματικές κάνουλες ανοιχτές για να υποστηρίξει την εύθραυστη ανάκαμψη, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι θα μείνει πίσω από τις άλλες κεντρικές τράπεζες στην αναστροφή των πολιτικών της πανδημικής κρίσης. Αλλά ακόμη και στην Ιαπωνία που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αποπληθωριστικές πιέσεις για χρόνια, η συζήτηση για αλλαγή νομισματικής πολιτικής έχει αρχίσει. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας είχε δηλώσει ότι το 2023 μπορεί να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να εξετάζει τρόπους να αποσύρει σταδιακά την έκτακτη στήριξη όπως τα αρνητικά επιτόκια.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Η ελβετική νομισματική αρχή σχεδιάζει να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική πολύ χαλαρή για το επόμενο διάστημα καθώς εκτιμά οτι η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι λόγος να αλλάξει πορεία. Η κεντρική τράπεζα δεν είναι κοντά στο σημείο που θα αρχίσει την ομαλοποίηση της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί.
Η ελβετική κεντρική τράπεζα δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική αγορά ομολόγων αλλά θέτει οροφή στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου μέσω παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος. Μείωσε τα ποσά των παρεμβάσεων της στα 296 εκατ. ελβετικά φράγκα στην αγορά συναλλάγματος το πρώτο τρίμηνο του 2021, περιορίζοντας δραστικά τις παρεμβάσεις της καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.