Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεν έχει υπάρξει ξανά περίπτωση στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά όπου μέτοχοι μιας εταιρείας αναλαμβάνουν δημόσια πρωτοβουλία να συστήσουν μέτωπο για την «επιστροφή» της από την οικονομική καθίζηση στην κερδοφορία.
Ούτε και έχουμε δει ποτέ, ξένους και έλληνες θεσμικούς, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια παρόμοια πρωτοβουλία, και σε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, όπως συνέβη χθες με τη πρόταση της πλευράς Καλλιτσάντση για την Ελλάκτωρ.
Σε μια πρωτοφανή για το ελληνικό επιχειρείν εξέλιξη, ο πάλαι ποτέ εμβληματικός κατασκευαστικός όμιλος, αλλάζει σελίδα, βάζει τέλος στην ακυβερνησία, και δημιουργεί αισιοδοξία για την αναδιοργάνωση και ανάκτηση του ηγετικού ρόλου που κάποτε είχε στην αγορά.
Έχει όμως τη σημασία του, πως όταν στις 13 Ιουνίου, οι αδελφοί Καλλιτσάντση ανακοίνωναν την πρωτοβουλία «Change4Ellaktor», η αγορά μιλούσε για "αποστολή αυτοκτονίας". Το ποσοστό που έλεγχαν στην εταιρεία δεν ξεπερνούσε το 11,8%, όταν η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα συγκέντρωνε ποσοστό 20%-25%. Ένα περίπου μετά, η ψηφοφορία που ενέκρινε την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου έκλεισε με σκορ 55% υπέρ της πρότασης Καλλιτσάντση, και 45% κατά.
Στην πράξη, πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή, για την οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση των ξένων θεσμικών που στήριξαν σχεδόν μαζικά την πρόταση "Change4Ellaktor" για ριζικές αλλαγές στο μάνατζμεντ, στην εταιρική διακυβέρνηση, στο στρατηγικό σχεδιασμό.
Προφανώς αυτή την ανάγκη, έβλεπαν εδώ και καιρό, πολλοί από τους Έλληνες και ξένους μετόχους, οι οποίοι και πίστωσαν, όπως δείχνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στη πλευρά Καλλιτσάντση ότι έλαβε την πρωτοβουλία, μέσα από μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση,για την εξυγίανση της Ελλάκτωρ. Ενός ομίλου που φιλοδοξεί να λειτουργήσει πλέον βασισμένος σε διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, παρά ως ένας μικρόκοσμος που ελέγχεται από μια στενή ομάδα μετόχων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Τι προηγήθηκε, τι έπεται
Της χθεσινής εξέλιξης είχε προηγηθεί μια διετία διαφωνιών μεταξύ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ, αναφορικά με την επιχειρηματική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο όμιλος, ο οποίος το 2008 εμφάνιζε κέρδη 95 εκατ. ευρώ, αλλά πέρυσι έγραψε ζημιές 41 εκατ. ευρώ. Στην κορύφωση της διάστασης, η πλευρά Καλλιτσάντση ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, με βασικό αντικείμενο την καθαίρεση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και την αντικατάστασή του με νέα μέλη. Πρωτοβουλίες που και οι δύο υπερψηφίστηκαν από τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία παρέστησαν συνολικά 271 μέτοχοι, δηλαδή το 78,15% του συνόλου, εκπροσωπώντας 138.323.924 μετοχές επί ενός συνόλου 177.001.313 μετοχών.
Τώρα έπεται η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου για την "επιστροφή" της Ελλάκτωρ. Και σε αυτό ακριβώς το μοτίβο κινείται και η χθεσινή της ανακοίνωση, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, για τις από εδώ και πέρα προτεραιότητές της, με πρώτη την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και παράλληλα την αναδιοργάνωση του ομίλου, την απομάκρυνση των στεγανών μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων και την αναδιάρθρωση σε επίπεδο νομικών οντοτήτων.
Εκεί όμως που θα πέσει το βάρος της επόμενης ημέρας θα είναι στην εφαρμογή ενός νέου στρατηγικού πλάνου, με εκ βάθρων αλλαγές για πολλούς από τους επιμέρους τομείς. Στις κατασκευές, για παράδειγμα, προτεραιότητα θα δοθεί στην κερδοφορία αντί της απλής αύξησης του ανεκτέλεστου όπως συνέβαινε έως σήμερα και έμφαση σε έργα με προσανατολισμό τις ανεπτυγμένες χώρες, projects υψηλής τεχνογνωσίας από σήραγγες, μετρό και βιολογικούς καθαρισμούς έως κτίρια υψηλών προδιαγραφών. Εκτιμάται ότι εύκολα μπορεί να επιτευχθούν ένας τζίρος της τάξης πάνω από 1 δισ. ευρώ και μια κερδοφορία 3%-4%. Ειδική μνεία γίνεται επίσης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην αξιοποίηση της θυγατρικής ΕΛΤΕΧ Ανεμος, την οποία η πλευρά Μπόμπολα ήθελε να εκποιήσει, στην αποκατάσταση της φήμης της έτερης θυγατρικής Ηλέκτωρ με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων και στο real estate. «Είναι εκτός χρόνου και πάντως όχι προς όφελος της εταιρείας και των μετόχων να προχωρήσει κανείς με τις σημερινές αποτιμήσεις σε πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος», ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης.
FT : Οι αντάρτες μέτοχοι του ομίλου «Ελλάκτωρ» κερδίζουν στην ψηφοφορία για την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου
«Οι επαναστάτες μέτοχοι κέρδισαν την ψηφοφορία για να αλλάξουν ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου "Ελλάκτωρ", της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ελλάδας, στην ετήσια συνέλευση της Τετάρτης στην Αθήνα» γράφουν οι Financial Times.
«Σύμφωνα με τον τελικό αριθμό ψήφων, το 52,92% ήταν υπέρ ενός νέου 9μελούς διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γεώργιο Προβόπουλο, ενώ το 47,08% υποστήριξαν το σημερινό συμβούλιο υπό τον Δημήτρη Κούτρα, και τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, θα αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή με πενταετή εντολή» τονίζουν οι FT.