Διάφορα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πυκνοκατοικημένης Αττικής. Η ισχυρή βροχόπτωση μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα και στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών COSMOTE δέχθηκε αρκετές κλήσεις για επιδιορθώσεις βλαβών.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, τα συνεργεία του Ομίλου ΟΤΕ έσπευσαν σε αρκετές περιοχές, όπου προκλήθηκαν καλωδιακές βλάβες, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και internet εκατοντάδων συνδρομητών. Όπως εξηγεί ο Διονύσης Κουγιουμτζής, ένας από τους τεχνικούς δικτύου, «τηλεπικοινωνίες και υγρασία δεν πάνε μαζί». Η βροχή αυξάνει την πιθανότητα να διαπεράσει υγρασία την μόνωση των καλωδιώσεων του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, προκαλώντας βλάβη. Επιπλέον, μια πλημμύρα δυσχεραίνει την ίδια την πρόσβαση στις καλωδιώσεις (πχ υπόγεια φρεάτια), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επιδιόρθωσή της. «Τώρα με τις βροχές σχεδόν όλα τα φρεάτια είναι γεμάτα με νερό και ακαθαρσίες», σημειώνει ο Διονύσης, ο οποίος αναφέρει πως ο βαθμός δυσκολίας επιδιόρθωσης μιας βλάβης αυξάνεται και από το γεγονός ότι, εξαιτίας της ευαισθησίας των καλωδίων στο νερό, οι τεχνικοί δεν μπορούν να επέμβουν όσο διαρκεί η βροχόπτωση. Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται και από χτυπήματα κεραυνών στα εναέρια καλώδια τηλεπικοινωνιών.
Πάρτε μια γεύση από τη διαδικασία επιδιόρθωσης καλωδιακής βλάβης σε ένα πλημμυρισμένο φρεάτιο, από τους τεχνικούς του Ομίλου ΟΤΕ, στο video: https://youtu.be/ms-dQOqyDNM
Η διαδικασία επιδιόρθωσης μιας καλωδιακής βλάβης σε πλημμυρισμένο φρεάτιο, το βάθος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και 8 μέτρα, είναι από τη φύση της χρονοβόρα. Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και τα κατάλληλα όργανα για να εντοπιστεί το σημείο, όπου έχει περάσει υγρασία στην καλωδίωση. Αν το φρεάτιο είναι σε κεντρικό σημείο (πχ στο μέσο ενός πολυσύχναστου δρόμου) απαιτείται άδεια εργασιών από το αρμόδιο τμήμα της τροχαίας της περιοχής, το οποίο μπορεί να υποδείξει ακόμα και την ώρα των εργασιών. Στη συνέχεια γίνεται άντληση των υδάτων, είτε μέσω της αντλίας που διαθέτει κάθε συνεργείο τεχνικών, είτε από βυτίο, σε περιπτώσεις εκτεταμένης πλημμύρας. Στο σημείο της βλάβης γίνεται νέα μέτρηση, προκειμένου να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της. Έπειτα, η καλωδίωση στεγανοποιείται και γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος επαναφοράς του δικτύου, που μπορεί να επηρεάσει έως και 2.400 συνδρομητές. «Η δουλειά μας είναι απαιτητική. Τις περισσότερες φορές είναι και βρώμικη, αλλά εμείς πρέπει να την κάνουμε σωστά και στον κατάλληλο χρόνο» αναφέρει ο τεχνικός του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος σημειώνει πως «το γεγονός ότι ένας πελάτης δε βλέπει κάποιο συνάδελφο να δουλεύει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν γίνονται ενέργειες επιδιόρθωσης, αφού η βλάβη που επηρεάζει τη γειτονιά του μπορεί να έχει εκδηλωθεί ακόμα και 4-5 δρόμους μακριά».
Οι τεχνικοί του Ομίλου ΟΤΕ φροντίζουν καθημερινά για την απρόσκοπτη επικοινωνία μας, ακόμα και με τις πιο δύσκολες συνθήκες. Διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση, την εκπαίδευση, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη εμπειρία για να διορθώσουν κάθε βλάβη, όσο δύσκολη κι αν είναι, όσο μακριά κι αν βρίσκεται, ανεξάρτητα από την ημέρα και την ώρα που εκδηλώθηκε.