Αυτό που περίμεναν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδώ και περίπου ένα χρόνο δείχνει να γίνεται πραγματικότητα, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνωρίζει την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ θα εισηγηθεί την απελευθέρωση των αγορών κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σε μία εξέλιξη που θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική οικονομία.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και το πρώτο – και πολύ σημαντικό – όφελος φαίνεται ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Όπως είχε αναφέρει το liberal.gr, η ΕΚΤ είχε αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, κατά την εξέταση του αιτήματος αύξησης του ορίου αγοράς κρατικών τίτλων. Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και η τρομακτική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, η έκδοση 10ετούς ομολόγου με 1,5% τον Οκτώβριο, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (η οποία ολοκληρώθηκε χθες), η νέα βελτιωμένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την Κομισιόν και η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, αποτελούν εξελίξεις που ανοίγουν το δρόμο για μία καλύτερη αντιμετώπιση των τραπεζών.
Παράλληλα, η προοπτική διαδοχικών αναβαθμίσεων μέσα στο 2020 και η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση κάνουν ακόμη πιο ελκυστική αυτή την προοπτική. Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και να δίνουν ακόμη μεγαλύτερο «αέρα» στις επερχόμενες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου.
Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι έχει ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα, την κρίση αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας ίσως περισσότερο από τον καθένα και σήμερα εμφανίζεται έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, να προχωρήσει σε μία απόφαση που εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός κύκλου θετικών εξελίξεων για τις τράπεζες και το δημόσιο.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η απελευθέρωση του ορίου αγοράς κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες να αποτελέσει την απαρχή της συζήτησης για την μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, μία απόφαση, ωστόσο, που σύμφωνα με παράγοντες που πρόσκεινται στις διεργασίες, θα είναι απόλυτα και πάνω απ' όλα πολιτική.