Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ασφυξία στην αγορά δημιουργούν οι τακτικές της κυβέρνησης, η οποία στην προσπάθειά της να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της μη καταβάλλοντας ταυτόχρονα τους καθυστερημένους τόκους.
Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι οι συσσωρευμένες οφειλές του δημοσίου να προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ κι όλα σε μία αγορά που ήδη βάλλεται από τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 ανήλθαν στα 20,02 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,738 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Όσο και αν θέλει το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάζει την συρρίκνωση των δαπανών ως επίτευγμα, το μόνο που καταφέρνει είναι να στραγγαλίζει την αγορά, η οποία καλείται ταυτόχρονα να πληρώσει και τους οφειλόμενους φόρους (φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ).
Τις μεθοδεύσεις αυτές προφανώς τις έχουν καταλάβει οι πιστωτές της χώρας και για αυτό το λόγο αποφάσισαν το ποσό της δόσης που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό στον οποίο δεν θα μπορεί να βάλει «χέρι» η κυβέρνηση για να τακτοποιήσει μισθούς συντάξεις ή διάφορες άλλες υποχρεώσεις της.
Κάθε δόση του ESM προς τον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 80% της προηγούμενης δόσης θα έχει φθάσει στην αγορά.
Ο όρος αυτός αποτελεί ένδειξη ότι η αξιοπιστία έχει τρωθεί. Οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει τα ποσά που θα της δοθούν για αποπληρωμή των οφειλών και απαίτησε τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού.
Στον τομέα των εσόδων αν και ο Μάιος ήταν ένας θετικός μήνας, η καλή πορεία οφείλεται πρωτίστως στα μερίσματα που εισέπραξε το δημόσιο.
Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση στο πεντάμηνο 356 εκατ. ευρώ κάτι που φαίνεται ότι είναι δύσκολο να συνεχιστεί. Τα δύσκολα στον τομέα των εσόδων ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα αλλά κυρίως από τον Ιούλιο οπότε οι μηνιαίες εισπράξεις σχεδόν διπλασιάζονται. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν περίπου 32 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 4,6 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Το ποσό είναι τεράστιο δεδομένων των υφεσιακών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για την εκτέλεση των στόχων του προϋπολογισμού. Διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής δημιουργώντας μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά και τους φορολογούμενους.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ελεγκτικό έργο της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Μάλιστα ανώτατος παράγοντας ανέφερε στο liberal.gr ότι την ευθύνη των ελέγχων την έχει ο επικεφαλής της φορολογικής αρχής υπογραμμίζοντας ότι τους προληπτικούς ελέγχους δεν τους κατάργησε η κυβέρνηση αλλά η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.