του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ολόκληρη η ομάδα των σαραντάρηδων του Μεγάρου Μαξίμου έχει αποδυθεί σ'' έναν αγώνα ταχύτητας και γοητείας, στις πρωτεύουσες του καπιταλισμού, προσπαθώντας να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα ώστε να σηματοδοτήσουν την «αλλαγή σελίδας» μετά την 21η Αυγούστου.
Τελικά όμως στις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη προσέρχονται μόνον διαχειριστές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, hedge funds ίσως και μερικοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων που αναζητούν υψηλότοκα ομόλογα λελογισμένου κινδύνου για να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Επενδυτές στην πραγματική οικονομία δεν έρχονται στην Ελλάδα. Θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται.
Εάν πραγματικά Εθνικός Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου μέσα από ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα της τάξης των 100 δισ. ευρώ στα επόμενα έξι χρόνια που θα δημιουργήσει 500.000-700.000 νέες θέσεις εργασίας, τότε η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Ουδείς δείχνει πρόθυμος να επενδύσει σε μια χώρα όπου κυριαρχούν η Ανηθικότητα και η Κακοπιστία. Το όνομα του κ. Δημήτρη Τσίπρα είναι το ίδιο γνωστό στο εξωτερικό όσο και το όνομα του αδελφού του Αλέξη.
Οι ξένοι επενδυτές μαθαίνουν ποιοι και πως παίρνουν τα μεγάλα δάνεια στη χώρα και πως στο τέλος αποφεύγουν να τα αποπληρώσουν. Στα επίσημα roadshows, οι επενδυτές της πραγματικής οικονομίας θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει σε συγκεκριμένες υποθέσεις επιχειρηματιών που περιμένουν 6 έως 10 χρόνια για να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση που θα προωθήσει τις επενδύσεις τους.
Γι'' αυτό ο Δείκτης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα είναι τραγικά χαμηλός. Γι'' αυτό οι Δείκτης Επενδυτικής και Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης υποχωρούν χρόνο με το χρόνο.
Κι έρχεται ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιβεβαιώσει όλους τους απαισιόδοξους.
Δημοσιεύει περήφανα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, διαφημίζει το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι το πλεόνασμα προέρχεται από το κουτσούρεμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού,την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 25,078 δισ. ευρώ. Το 80% αυτής της μείωσης οφείλεται στο πάγωμα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι πιστώσεις του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ, έναντι 1,63 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για το εξάμηνο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 679 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο του 2018 ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε 6,75 δισ. ευρώ. Ούτε όμως αυτό το μίζερο ποσό τελικά θα επενδυθεί από το Δημόσιο στο μέλλον της χώρας.
Γι'' αυτό οι επενδυτές ρωτούν συχνά πυκνά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Πως μπορείς να μας ζητάς να επενδύσουμε στη χώρα σου όταν εσύ και οι συμπατριώτες σου αποφεύγετε τις επενδύσεις στη χώρα σας;»