Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ορθάνοιχτο παραμένει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησαν από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να αναμένουν τις οριστικές τους αποφάσεις στο θέμα των συντάξεων.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κινηθεί μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, και να μην συμπεριλάβει τις περικοπές των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.
Αν και τις προηγούμενες μέρες διάφοροι κύκλοι παίζοντας με τις εντυπώσεις διοχέτευαν την πληροφορία ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί καν την Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα επισημαίνοντας ότι το κείμενο θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο στάδιο αυτό να μην υπολογιστούν στο προσχέδιο οι μειώσεις των συντάξεων καθώς εκκρεμούν πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό.
Όπως όλα δείχνουν τα οριστικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού θα αποφασισθούν στο «παρά ένα» της κατάθεσης. Στο πλαίσιο αυτό ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα είναι ανοικτός μέχρι και την τελευταία στιγμή για διορθώσεις στα κονδύλια για την συνταξιοδοτική δαπάνη. Εάν δηλαδή αυτά θα είναι μειωμένα κατά 2,88 δισ. ευρώ το 2019 ή αυξημένα κατά το αντίστοιχο ποσό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 θα προβλέπει πλεόνασμα που θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,8% - 3,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%. Δηλαδή, υπολογίζεται το υπερπλεόνασμα να φθάσει στα 750 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΛΚ η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,8%-3,9% του ΑΕΠ ενδεχομένως να τροποποιηθούν μέχρι τη Δευτέρα καθώς αναμένονται νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπεραπόδοση ΕΦΚΑ). Σε κάθε περίπτωση πάντως με τα επιπλέον έσοδα θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή περίπου 1 δις. ευρώ που ανέρχονται τα αναδρομικά για τους ένστολους, τους δικαστικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Τα πράγματα πάντως είναι δυσκολότερα για το 2019 και αυτό εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν για το υπερπλεόνασμα του 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση υπολογίζει το υπερπλεόνασμα στα 1,2 δισ. ευρώ περίπου ενώ οι θεσμοί στα μισά δηλαδή στα 650 εκατ. ευρώ.
Για το 2019 υπολογίζεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2%-4,35 του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα κριθεί και από το αν θα μειωθούν οι συντάξεις ή όχι.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην περίπτωση που το μέτρο ακυρωθεί το πλεόνασμα ενδεχομένως να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα που δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν το 4,5% του ΑΕΠ. Όπως γίνεται αντιληπτό όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτηθούν για μία ακόμη φορά όχι από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά αυτό τους υψηλούς φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.