Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις. Η εχθρική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στα μέτρα που έχει λάβει εναντίον τους τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει διαλύσει όσους προσπαθούν να αποκτήσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εξοντώνει τις επιχειρήσεις με τους υψηλούς φόρους και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ στο φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation
Μηδενικές οι μειώσεις για τη μεσαία τάξη
Αν και η μεσαία τάξη πληρώνει τον μισό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα 752.000 ιδιοκτήτες καταβάλλουν 1,3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους εξαιρέσει από τις εκπτώσεις. Οι ιδιοκτήτες με σύνολο περιουσίας άνω των 150.000 ευρώ θα διαπιστώσουν ότι το 2019 θα πληρώσουν τον ίδιο υψηλό ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως υψηλότερο καθώς επίκειται και νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Και όπως έδειξε και η τελευταία αναπροσαρμογή, αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι κάτοικοι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι. Υπενθυμίζεται ότι την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Όπως τονιζόταν στην έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες, με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς. Μάλιστα οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020. Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ.
Άνθρακες ο θησαυρός για τις επιχειρήσεις
Το ελληνικό Δημόσιο διαλύει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του ασταθούς φορολογικού συστήματος που τροποποιείται διαρκώς. Οι σκέψεις των επιχειρηματιών για μεταφορά των εδρών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν καθώς αφενός εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση όταν στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και σαφώς χαμηλότερα επιτόκια, αφετέρου θα περιορισθούν αισθητά οι επιβαρύνσεις.
Και ενώ η διάταξη που είχε ψηφισθεί το 2017 θα μπορούσε να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από τις πρακτικές της κυβέρνησης, νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή αλλάζει το μίγμα των ελαφρύνσεων. Από εφάπαξ μείωση του συντελεστή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το 29% στο 26%) η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση κατά μία μονάδα το 2019 (στο 28%). Σε βάθος χρόνου ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 25%. Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να «ξέχασε» να καταθέσει στη Βουλή μία ακόμη διάταξη που είχε εξαγγείλει και αφορά στη μείωση των συντελεστών των διανεμόμενων κερδών.
Και αυτοί είναι οι λόγοι που οι επιχειρήσεις φεύγουν. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθαν το διάστημα 2012-2017 σε 6962, οι περισσότερες εκ των οποίων την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα το 2016 προχώρησαν σε εγγραφή 1.799 εταιρείες ενώ το 2017 περίπου 1.800.
Μάλιστα ακόμα και την περίοδο που η Κύπρος ήταν σε πρόγραμμα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διάλεξαν να συνεχίσουν εκεί τις δραστηριότητες τους. Συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2015 προστέθηκαν στο Μητρώο της Κύπρου περίπου 1.700 επιχειρήσεις. Στη γειτονική Βουλγαρία σύμφωνα με μεγάλα γραφεία φοροτεχνικών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το 2017 αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2016.
Δηλαδή έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία 30% περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και στις δύο χώρες τόσοι οι φορολογικοί συντελεστές όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν τεράστιες διαφορές συγκριτικά με τους υπερβολικούς συντελεστές που ισχύουν σήμερα στη Ελλάδα.