Η επένδυση σε υποδομές στην Ελλάδα αποτελεί το κρίσιμο σημείο του ενεργειακού σχεδιασμού όχι μόνο για την ίδια τη χώρα μας αλλά για όλη την Ευρώπη. Αυτό επεσήμανε ο Κώστας Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, μιλώντας στο πάνελ «Οι ενεργειακές υποδομές της χώρας και η ανάγκη για πράσινη ενέργεια», στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές πρόσθεσε ο κ. Ξιφαράς, «ποτέ δεν γνωρίζει κανείς πόσο χρήσιμες θα είναι, καθώς οι επιχειρήσεις βλέπουν πάντα τη σχέση κόστους - χρήσης. Όταν, όμως, έρθει η κρίσιμη στιγμή, όπως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε εκεί θα φανεί η αποδοτικότητα της επένδυσης».
Ο κ. Ξιφαράς ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, όπου πριν κατασκευασθεί είχε θεωρηθεί ως περιττός, σήμερα, όμως, θεωρείται απαραίτητος αφού αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Ιούλιο.
Η κ. Maria Rita Galli διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ ανέφερε από την πλευρά της πως «οι υποδομές είναι μια πρόκληση για την Ελλάδα. Σήμερα, παρά το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα σε καλύτερη θέση καθώς έχουμε πλέον διασύνδεση IGB με Αλεξανδρούπολη».
Η ίδια προσέθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε βάρος σε κάθε φάση της διαδικασίας διακίνησης φυσικού αερίου, χωριστά, δηλαδή εισαγωγή, αποθήκευση και μεταφορά«
Ακόμη, η κ. Galli, τόνισε «την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερων υποδομών για μεταφορά ενέργειας, καθώς είμαστε κοντά στο maximum της χωρητικότητας». Ακόμη τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης αποθηκευτικής δυνατότητας.
Ο κ. Χρήστος Νιχωρλής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής TUV AUSTRIA Hellas, αναφέρθηκε σε ένα εργαλείο του οργανισμού που επιτρέπει στις εταιρείες να διαχειρίζονται καλύτερα το κόστος της ενέργειας, ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερο ενεργειακό αποτέλεσμα με μείωση κόστους παραγωγής.
Ο κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, Διευθυντής Εμπορίας Φυσικού Αερίου της ΗΡΩΝ Ενεργειακή, ανέφερε ότι «ο πόλεμος έφερε και νέα εποχή. Την εποχή αυτονόμησης τόσο της χώρας μας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο». Ακόμη αναφέρθηκε στο Repower. EU, το οποίο θα πρέπει να μετουσιωθεί από τις κυβερνήσεις σε νέες βάσεις και μέτρα ενεργειακής πολιτικής.
Η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας, ανέφερε ότι «η χώρα κινείται με ασφάλεια, αλλά και τείνει να γίνει στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».
«Υπάρχουν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως πλωτοί σταθμοί LNG, αγωγοί διασύνδεσης, ηλεκτρική διασύνδεση νησιών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2029. Ακόμη, στην ενεργειακή επάρκεια συμβάλουν ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός IGB και ο αγωγός TAP» σημείωσε η ίδια.
Τέλος, «η χώρα κινείται στην πολιτική επιτάχυνσης της απανθρακοποίησης, ενώ το επόμενο στοίχημα είναι η σταδιακή μετάβαση των δικτύων φυσικού αερίου σε δίκτυα ανανεώσιμων αερίων, όπως το Βιομεθανιο» επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ανάγκη να γίνεται σωστή μελέτη των έργων υποδομής, ώστε να μην υπάρχουν υποδομές που μελλοντικά να είναι ελλιπείς ή ασύμβατες. Θα πρέπει όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα προκύψουν από το σχέδιο Repower EU να «πιάσουν τόπο».