Οι εταιρείες ενέργειας, που πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, μπορούν να εξασφαλίσουν κρατικές εγγυήσεις που υπερβαίνουν το 90% της κάλυψης από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ανοιχτές θέσεις, τα λεγόμενα margin calls, βάσει χαλαρότερων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προμηθευτές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω των τιμών ρεκόρ στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γεγονός που ώθησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να βοηθήσουν.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συχνά πωλούν ρεύμα εκ των προτέρων για να εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά υποχρεούνται να δίνουν εγγυήσεις για κάθε συναλλαγή. Το ποσό των εγγυήσεων αυτών έχει εκτοξευθεί, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν κυρίως λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η αρχή Ανταγωνισμού της ΕΕ χαλάρωσε τους κανόνες έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2023.
Οι εταιρείες μπορούν να λάβουν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ σε κρατική ενίσχυση. Πρόκειται για τετραπλάσια αύξηση, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Το ανώτερο όριο για την κρατική στήριξη προς τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανεβαίνει στα 250.000 ευρώ από 62.000 και για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στα 300.000 ευρώ από 75.000 ευρώ.
Οι εταιρείες ενέργειας μπορούν επίσης να λάβουν περισσότερες κρατικές ενισχύσεις, ενώ αυτές που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούν καθαρότερη ενέργεια.
Οι εταιρείες που επωφελούνται από μέτρα στήριξης ανακεφαλαιοποίησης θα απαγορεύεται να πληρώνουν μερίσματα και πληρωμές μπόνους και να προβαίνουν σε εξαγορές.
Πηγή: Reuters