Στα χρηματιστήριο είναι εύκολο να προβαίνει κανείς σε απολογισμούς και σε συγκρίσεις, του σήμερα με το χθες. Να μπορεί να περιγράφει με ιστορικούς όρους, το πότε ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αγοράσει κανείς και πότε να πουλήσει. Είναι γνωστό, ότι το παρελθόν μας βοηθά να εκτιμήσουμε το σήμερα και να σκεφτούμε το μέλλον. Σπάνια όμως μας επιτρέπει να προβάλουμε αντίστροφα το μέλλον στο σήμερα και να προβλέψουμε έστω και με χαλαρή ακρίβεια, το τι θα γίνει σε δέκα ή είκοσι χρόνια από σήμερα.
Ας προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης.
Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με βάση την κεφαλαιοποίηση τους το 1980, ήταν:
- IBM
- AT&T
- Exxon
- Standard Oil
- Schlumberger
- Shell
- Mobil
- ARCO
- General Electric
- Kodak
Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με βάση την κεφαλαιοποίηση τους το 2001, ήταν:
- General Electric
- Cisco
- Exxon
- Pfizer
- Microsoft
- Wal-Mart
- Citigroup
- Vodafone
- Intel
- Royal Dutch Shell
Και οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με βάση την χρηματιστηριακή τους αξία, σήμερα, είναι οι ακόλουθες:
- Apple
- Microsoft
- Alphabet
- Amazon
- Tesla
- Berkshire Hathaway
- TSMC
- Tencent
- Nvidia
Οι αλλαγές στη σύνθεση της λίστας με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες είναι οφθαλμοφανέστατες. Και είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς ότι είχε τη διορατικότητα να διακρίνει αυτές τις επερχόμενες σημαντικότατες μεταβολές, όχι μόνο στο επιχειρηματικό πεδίο, αλλά και στον τεχνολογικό τομέα και στην επιστήμη.
Επομένως, όταν άνθρωποι όπως ο Μπιλ Γκέιτς, που εκ του αποτελέσματος μπορούν να χαρακτηρισθούν σαν διορατικοί, ομιλούν για το μέλλον, οφείλουμε να τους ακούμε και να προβάλλουμε τα λεγόμενα τους στον χρηματιστηριακό και επενδυτικό στίβο.
O Μπιλ Γκέιτς, εκτιμά ότι η πλέον προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία βρίσκεται στο χώρο της «κλιματικής τεχνολογίας». Τι περιλαμβάνει η κλιματική τεχνολογία; Από εταιρείες υπολογισμού του ρίσκου από τις επιπτώσεις έκτακτων κλιματικών φαινομένων, μέχρι τους χώρους αποθήκευσης ενέργειας και από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι τους κινητήρες υδρογόνου.
Βέβαια, ο Μπιλ Γκέιτς ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται σε μια μακροχρόνια επενδυτική δέσμευση. Μια επενδυτική δέσμευση που θα απαιτήσει πόρους και χρόνο. Μέσα από τον οποίο θα ξεπροβάλουν οι νέες ηγέτιδες δυνάμεις. Και μάλιστα οι περισσότερες από τις εταιρείες που θα κυριαρχήσουν ίσως και να μην έχουν ιδρυθεί ακόμα. Έφερε σαν παράδειγμα την Tesla που μετά από μία περίοδο 16 ετών με ζημίες, εμφανίζει πλέον κέρδη που έχουν οδηγήσει την τιμή της μετοχής στα $954, με απόδοση πάνω από 2.000%.
Πιστεύει ότι σήμερα βρισκόμαστε εκεί που ήταν το διαδίκτυο αμέσως μετά τη φούσκα του dotcom. Που όλοι περίμεναν να σκάσει η νέα φούσκα, η οποία όχι μόνο δεν έσκασε ποτέ, αλλά δημιούργησε τις νέες ναυαρχίδες των χρηματιστηρίων. Ανέφερε δε συμπληρωματικά, ότι σήμερα η κλιματική τεχνολογία, σε αντίθεση με την τεχνολογία του διαδικτύου του 1999, έχει την πλήρη υποστήριξη όλου του πολιτικού κόσμου και όλων των κυβερνήσεων του πλανήτη, οπότε είναι ένα στοίχημα που δύσκολα μπορεί να χαθεί.
Για όσους επιθυμούν αποδόσεις με ασφάλεια, πρότεινε επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ που έχουν σχέση με την ηλιακή ενέργεια. Για όσους επιθυμούν υψηλότερο ρίσκο πρότεινε μεταξύ των άλλων, επενδύσεις στις εταιρείες που ασχολούνται με την άμεση δέσμευση ρύπων στον αέρα. Στις σχετικές τεχνολογίες είχε αναφερθεί η Μαίρη Βενέτη στο άρθρο της με τίτλο: «Το νέο Ελντοράντο με φόντο τη διάσωση του πλανήτη».
Ας δούμε όμως τι γίνεται στην πράξη. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε ο τρίτος γύρος χρηματοδοτήσεων της Jupiter Intelligence, που είναι μια εταιρεία στον χώρο της ανάλυσης του κλιματικού ρίσκου. Οι προβλέψεις σχετικά με το κλιματικό ρίσκο και τις επιπτώσεις του πάνω στην πραγματική οικονομία, βοηθούν μια σειρά από επιχειρήσεις όπως του λιανικού εμπορίου, της διακίνησης προϊόντων ή την βιομηχανικής παραγωγής να προγραμματίσουν τις δραστηριότητες τους και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια τους.
Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του τρίτου γύρου, συμμετείχαν σημαντικοί παίκτες του χώρου των ενεργειακών start ups, όπως είναι η ClearVision Ventures, η MPower Partners, η Energize Ventures και η Liberty Mutual. Η Jupiter Intelligence, εισέρχεται σε ένα χώρο με έντονο ανταγωνισμό, από ισχυρότερες εταιρείες όπως είναι η Moody’s, η McKinsey και η Verisk.
Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής μπαταριών. Μετά την Toyota, την Ford, την General Motors, την LG Chem, την SK Innovation και η Stellantis που κατασκευάζει τα Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall, DS Automobiles, Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo, Lancia, Dodge, Maserati και RAM, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια επένδυση που θα υπερβαίνει το $1 δισ κατασκευάζοντας ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής EV μπαταριών, στις ΗΠΑ.
Επομένως, όσα ανέφερε ο Μπιλ Γκέιτς, δεν είναι τόσο μακρινά. Ήδη συμβαίνουν. Οι ευκαιρίες είναι εδώ, έστω και αν βρίσκονται έξω από το περιβάλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εντός του οποίου είμαστε συνηθισμένοι να δραστηριοποιούμαστε.