Ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, Κούι Τιανκάι, κάλεσε χθες την Ουάσιγκτον να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις για τη διμερή συμφωνία επενδύσεων (bilateral investment treaty, BIT) που αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Έπειτα από 33 γύρους διαπραγματεύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συζητήσεις για τη διμερή επενδυτική συμφωνία Κίνας και ΗΠΑ μπήκαν στο ράφι από την κυβέρνηση του Trump.
«Η επίτευξη μίας διμερούς επενδυτικής συμφωνίας σε υψηλό επίπεδο ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα του διαλόγου που είχε γίνει μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Εάν ολοκληρωθεί, η συμφωνία αυτή, θα αντιμετωπίσει πολλές πιεστικές ανησυχίες των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών», δήλωσε ο πρέσβης σε ομιλία του στη διάρκεια γεύματος που οργάνωσαν το Γενικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας και η Αμερικανική Εθνική Ένωση Κυβερνητών.
«Σήμερα υπάρχουν κινεζικές επενδύσεις σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και σχεδόν σε κάθε εκλογική περιφέρεια του Κογκρέσου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν δημιουργήσει συνολικά 141.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι περισσότερες από τις οποίες στον τομέα της μεταποίησης. Οι κινεζικές επενδύσεις συμβάλλουν θετικά στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση και στα φορολογικά έσοδα», πρόσθεσε ο πρέσβης.
Η σωρευτική αξία των αμερικανικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Κίνα ξεπέρασε τα 240 δισ. δολάρια το 2016, ενώ η αντίστοιχη αξία των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ ανήλθε σε 110 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Rhodium Group και της Εθνικής Επιτροπής για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις τον Μάιο.
Το 2016, οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν το ποσό - ρεκόρ των 46 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, τριπλάσιο σε σχέση με το 2015 και δεκαπλάσιο σε σχέση με μόλις πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. «Για να επιτύχουν περισσότερα επενδυτικά προγράμματα, υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι τα εργαλεία πολιτικής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως η CFIUS (η Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ), θα παίξουν έναν μάλλον διευκολυντικό παρά αποτρεπτικό ρόλο», είπε ο πρέσβης.
Αναφορικά με το θέμα του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών, ο Κούι σημείωσε: «Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα ή πλεόνασμα σε μία δεδομένη στιγμή, αλλά δεν πρόκειται για κάποιον που θα είναι νικητής ή ηττημένος. Μακροχρόνια, όλοι θα κερδίσουν από μία ανοδική οικονομία».
Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα έχουν τον πρώτο γύρο του συνολικού οικονομικού διαλόγου τους την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για έναν από τους τέσσερις μηχανισμούς διαλόγου που συμφώνησαν οι δύο χώρες τον Απρίλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ