Η «καλύτερη» τράπεζα στην Ευρώπη είναι... γερμανική και κρατική

Η «καλύτερη» τράπεζα στην Ευρώπη είναι... γερμανική και κρατική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η NRW.BANK δεν είναι εμπορική τράπεζα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Όμως, η αναπτυξιακή τράπεζα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εποπτεύεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ταυτόχρονα εξαιρείται από τον κανόνα του bail-in.

Αρκεί μία σύντομη ματιά στα στοιχεία και τις δομές της NRW.BANK, της αναπτυξιακής τράπεζας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για να μας πιάσει κατάθλιψη για τον τρόπο που... δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας παρόμοιος μηχανισμός διαχείρισης και διοχέτευσης χρηματοδοτικών ροών στην Ελλάδα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ για το σύνολο των τραπεζών που εποπτεύει άμεσα, η NRW.BANK εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 35,4% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μετά βίας ξεπερνάει το 9% (π.χ. ο δείκτης CET1 της Deutsche Bank είναι 7,8%).

Εγγυητής της τράπεζας είναι το ομόσπονδο κρατίδιο της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που απολαμβάνει την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» από τον οίκο Fitch, τη δεύτερη υψηλότερη αξιολόγηση «Αa1» από τη Moody''s και «ΑΑ-» από την S&P, με σταθερό outlook και από τους τρεις οίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία στις αναπτυξιακές τράπεζες, με τρανό παράδειγμα την KfW.

Η NRW.BANK είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα στη Γερμανία και τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, βάσει ενεργητικού, πίσω από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την KFW και την Ολλανδική BNG.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εμφανίζει το μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας (646 δισ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό (18 εκατομμύρια).

Ο δημόσιος τομέας και τα αναπτυξιακά έργα αποτελούν τις βασικές δραστηριότητες της τράπεζας καθώς αποτελούν το 91% του ενεργητικού της NRW.BANK. Πάνω από το 70% των βασικών δραστηριοτήτων της είναι στη Γερμανία, ενώ πάνω από το 60% αφορούν το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο αποτελείται από δάνεια καλής και πολύ καλής ποιότητας, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να περιορίζεται στο 0,5%.

Η NRW.BANK κατάφερε να υπερκαλύψει τον στόχο των χρηματοδοτήσεων για το 2016, καθώς μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχε διαθέσει συνολικά 10,2 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 10 δισ. ευρώ. Το 2015, η τράπεζα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ χρηματοδοτήσεων στα 9,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ πήγαν σε έργα υποδομών.

Η τράπεζα δραστηριοποιείται σε τρία βασικά πεδία: «Στέγασης και Διαβίωσης», «Νεοφυών Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης», «Ανάπτυξης και Προστασίας». Κάνει χρήση του συνόλου των τραπεζικών προϊόντων που απαιτούνται για την προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων, από χαμηλότοκα δάνεια μέχρι σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία και συνεργάζεται με τις εμπορικές τράπεζες. Ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και επέκτασης δραστηριοτήτων και συμμετέχει σε κοινωνικές, πολιτιστικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες. Δίνει, επίσης, έμφαση σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης, υποδομών και αστικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα στηρίζει τη γεωργία, τη δασοκομία και την αγροτική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Αναπτυξιακή τράπεζα... made in Greece

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, το σχέδιο δημιουργίας μίας... πραγματικής αναπτυξιακής τράπεζας και όχι ενός ταμείου που θα εξυπηρετεί πολιτικά και άλλα συμφέροντα, έχει παγώσει πλήρως, παρά το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η EBRD και η γερμανική KfW έχουν κάνει προτάσεις στο παρελθόν για να παράσχουν πιστώσεις και εγγυήσεις.

Στις 22 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εγκαινίασε πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών κ.ά. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από στελέχη της αγοράς σημαντική, αλλά δεν αρκεί.

Αυτό που λείπει είναι ένας κεντρικός μηχανισμός που θα αναλάβει με συγκροτημένο σχέδιο τον σχεδιασμό προγραμμάτων χρηματοδότησης, τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Οι προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική αγορά περιορίζονται στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και στην απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων της Ε.Ε.

Η συζήτηση για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, μίας τράπεζας που θα οργανώνει και θα διευκολύνει τη διάθεση κεφαλαίων με στόχο την ανάπτυξη, έχει ξεκινήσει από το 2010-2011. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται άκαρπη, όπως και η προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Τον Απρίλιο του 2015 το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε τον σχεδιασμό για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε μία εποχή που η εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όμως δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν κρατήσει αρνητική στάση καθώς δεν τους έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο από πλευράς κυβέρνησης. Τα σενάρια που έχουν ακουστεί τα τελευταία δύο χρόνια, από το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τον κρατικό έλεγχο των τραπεζών, μέχρι την μετατροπή της Attica Bank σε αναπτυξιακή τράπεζα μάλλον δεν έχουν συγκινήσει την ΕΚΤ και την Κομισιόν.