Η ξέφρενη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, σε συνδυασμό με την πτώση των χρηματιστηρίων και την ενίσχυση της αβεβαιότητας σε ακραίο βαθμό, θυμίζουν στην Ευρώπη ότι η εποχή που κινδύνευε με διάλυση λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων και της κυρίως της κρίσης χρέους δεν είναι πολύ μακρινή.
Ο ιταλικός «ιός» μεταδίδεται ακαριαία στις παγκόσμιες αγορές και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απειλή, χωρίς η Ιταλία να έχει ζητήσει ανοιχτά κάτι από την Ευρώπη. Και μόνο ο φόβος ότι θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών που θα αμφισβητήσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες προκαλεί ντόμινο αναταράξεων.
Το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό 10 μηνών και οι επενδυτές συνωστίζονται σε ασφαλή καταφύγια, αφού η πολιτική θύελλα στην Ιταλία δεν έχει ακόμη καλά καλά ξεσπάσει. Όλα αυτά, φέρνουν στη μνήμη των Ευρωπαίων την κρίση χρέους, ενώ ο Τζωρτζ Σόρος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με μία κρίση επιβίωσης.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Bank of Italy, Ιγκνάτσιο Βίσκο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία βρίσκεται μόλις λίγα βήματα από το να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ στην ΕΚΤ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες άτυπες συζητήσεις για το πως θα μπορούσε να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης.
Τα ιταλικά ομόλογα δέχονται ακατάπαυστες πιέσεις με την απόδοση του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 2,7% από 1,4% στην αρχή της ημέρας και -0,3% πριν από μόλις δύο εβδομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε το 3,4% με τα ιταλικά spreads να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν 5 ετών.
Την ίδια ώρα ο ιταλικός γενικός δείκτες FTSE MIB υποχώρησε σήμερα κατά 2,69% ενώ το ευρώ που κατρακύλησε νωρίτερα σε χαμηλά δέκα μηνών υποχωρεί κατά 0,53% έναντι του δολαρίου.
Τα πρώτα «θύματα» είναι φυσικά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ελλάδα. Αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό, τότε δεν αποκλείεται να απειληθεί η ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.
Μέχρι και την Wall Street «αγγίζουν» οι ανησυχίες για την ιταλική πολιτική κρίση. Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη συγκυρία το χρέος της Ιταλίας είναι τεράστιο, ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη «ξεχειλώσει» τον ισολογισμό της κατά περίπου 2 τρισ. ευρώ για να σώσει το κοινό νόμισμα.