Η γερμανική θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft τέθηκε υπό κηδεμονία σήμερα Παρασκευή, καθώς η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας ανέλαβε τον έλεγχο του διυλιστηρίου του Σιουντ, στα σύνορα με την Πολωνία, το οποίο αποτελεί βασική πηγή καυσίμων για την πόλη του Βερολίνου.
Η Rosneft Deutschland, η οποία ανήκε κατά πλειοψηφία στη ρωσική Rosneft, δεν «εναρμονίστηκε» με τις προσπάθειες του Βερολίνου να εξαλείψει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Με την κηδεμονία, αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθεται ο θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση και το μέλλον του διυλιστηρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.
Η Rosneft Deutschland, η οποία καλύπτει περίπου το 12% των συνολικών αναγκών επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία, θα τεθεί υπό την κηδεμονία της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. Ήδη, η υπορεσία ανακοίνωσε ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης δεν είχε πλέον την εξουσία να εκδίδει οδηγίες.
Στήριξη της ενεργειακής βιομηχανίας
Η ανάληψη του ελέγχου της Rosneft Deutschland αποτελεί την πιο πρόσφατη κίνηση της Γερμανίας στο πλαίσιο σειράς δράσεων στήριξης της ενεργειακής της βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτή την εβδομάδα η Γερμανία ανακοίωσε ότι θα αυξήσει τα δάνεια προς ενεργειακές εταιρείες που κινδυνεύουν να συντριβούν από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία προς την Ευρώπη σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναλάβει το μερίδιο ελέγχου, τονίζοντας ότι προηγούμενο κρατικό πακέτο διάσωσης αξίας 19 δισ. ευρώ δεν ήταν αρκετό.
Η κυβέρνηση έθεσε επίσης τη SEFE, παλαιότερα γνωστή ως Gazprom Germania, υπό κηδεμονία, μετά την απόσυρση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom τον Απρίλιο.
Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι όλες οι ρωσικές προμήθειες πετρελαίου θα μπορούσαν να εξαλειφθούν.
Το διυλιστήριο Σιουντ είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Γερμανίας και καλύπτει κατά 90% τις ανάγκες του Βερολίνου για καύσιμα, με εισροές ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Druzhba από τη δεκαετία του 1960.
Τμήματα της δυτικής Πολωνίας προμηθεύονται επίσης πετρέλαιο από το συγκεκριμένο διυλιστήριο.
Οι «μνηστήρες»
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η κίνηση της Παρασκευής περιλαμβάνει πακέτο για να διασφαλιστεί ότι το διυλιστήριο θα μπορούσε να λάβει πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές.
Δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Rosneft ως διαχειριστή του διυλιστηρίου Σιουντ.
Η Shell, η οποία κατέχει το 37,5% της Schwedt, εδώ και καιρό, έχει εκφράσει την πρόθεση να αποσυρθεί. Η Verbio και η Enertrag, αμφότερες ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου θα ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.