Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό σε περίπτωση που ξεφύγει χωρίς να ανατρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve την Τρίτη, εκπέμποντας σήμα πεποίθησης ότι η νομισματική αρχή των ΗΠΑ μπορεί να καταφέρει μια ομαλή προσγείωση, αν οι τιμές καταναλωτή συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και υπερβούν τις προσδοκίες.
Η Fed πιστεύει ότι η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πρόσφατα θα υποχωρήσει από μόνη της, καθώς συνεχίζεται το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο, «σε περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν και θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των τιμών θα το αναγνωρίσουμε και μέσω των εργαλείων μας και της επικοινωνίας μας πιστεύω ότι μπορούμε να εξουδετερώσουμε μια τέτοια εξέλιξη, με τρόπο που θα στηρίξει τη διατηρησιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Richard Clarida.
Στις συζητήσεις των αξιωματούχων της Fed έχει παρατηρηθεί μια μικρή αλλαγή, όσον αφορά στο πότε θα αρχίσουν να εξετάζουν την προοπτική περιορισμού των πολιτικών στήριξης, που ακολουθούν από το περασμένο φθινόπωρο για να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ιδιαίτερα το πότε θα μειωθούν οι αγορές ομολόγων, που πραγματοποιεί η κεντρική τράπεζα που ανέρχονται σε $120 δισ. μηνιαίως.
Τουλάχιστον δύο περιφερειακοί πρόεδροι της Fed έχουν εκφράσει δημοσίως την άποψη ότι η συζήτηση πρέπει να αρχίσει σύντομα, ενώ άλλοι έχουν τονίσει τους κινδύνους σε περίπτωση που η τωρινή άνοδος των τιμών καταναλωτή εξελιχθεί σε πιο μόνιμη τάση πληθωρισμού.
Οι θέσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στους αναλυτικούς κύκλους ότι πιθανώς η κεντρική τράπεζα είναι πολύ ήρεμη και καθησυχαστική στο μέτωπο του πληθωρισμού, στάση που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα επώδυνο κύκλο απότομων αυξήσεων των επιτοκίων για να τον καταπολεμήσει, αντίδραση που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία πίσω στην ύφεση.
Η άποψη του Clarida είναι ότι η Fed θα καταφέρει να περπατήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, περιορίζοντας την όποια έξαρση του πληθωρισμού με αυστηρές προφορικές παρεμβάσεις και ήπιες αυξήσεις επιτοκίων που θα επιτρέψουν στην οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, κάτι που δεν κατάφερε στο παρελθόν.
Την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα θα έχει στα χέρια της νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο με τις προβλέψεις να μιλούν για αύξηση 2,9% στις τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν θα είναι ο υψηλότερος ρυθμός σε ετήσια βάση από τον Ιούνιο του 1993 και πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Για τώρα όμως ο Clarida εκτιμά ότι δεν υφίσταται ανάγκη να επισπευθεί η συζήτηση για περιορισμό των αγορών ομολόγων. «Θα έλθει η στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις μας όπου θα βρεθούμε στο σημείο εκείνο για να αρχίσει η συζήτηση για αποκλιμάκωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, αλλά δεν εστιάσαμε σε αυτό στη συνεδρίαση του Απριλίου και είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τα νέα στοιχεία που θα έχουμε στη διάθεση μας».
Η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 15-16 Ιουνίου.
Η ήπια στάση της Fed και η επιτάχυνση της ανάκαμψης σε άλλες οικονομίες έχουν αντίκτυπο στην ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ. Ο δείκτης δολαρίου έχει υποχωρήσει 4% από τη φετινή κορυφή του που σημαίνει ότι το αμερικανικό δολάριο είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των κυρίων νομισμάτων του κόσμου μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο.
Το ευρώ έχει ενισχυθεί 4% έναντι του δολαρίου, το ρεάλ της Βραζιλίας κατά 6% και το κινεζικό νόμισμα κατά 3%. Στην αγορά παραγώγων συναλλάγματος τα στοιχήματα μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ότι το δολάριο θα εξασθενήσει αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στα $15.86 δισ, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
"Αυτό που βλέπουμε είναι το πρώτο ημίχρονο της εξισορρόπησης των παγκόσμιων χαρτοφυλακίων μακριά από το δολάριο" εκτιμούν διαχειριστές στη Morgan Stanley Wealth Management.
Η επιμονή της Federal Reserve να μην περιορίσει τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται πλήττει την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος. Ένα μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης ισοδυναμεί με τύπωμα δολαρίων ενώ ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική του δύναμη.
Ο μεγάλος γορίλας που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές είναι η εντεινόμενη ανησυχία ότι ίσως η Fed να έχει μείνει πίσω στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το δολάριο είναι η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κορυφώνεται ενώ η ανάκαμψη της Ευρώπη μόλις αρχίζει.
Μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό στα επόμενα τρίμηνα φθάνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,2% το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με την Oxford Economics. O ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να κορυφώνεται στο 13,3% το δεύτερο τρίμηνο.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ευρώ, η στερλίνα και το κινεζικό νόμισμα θα ευνοηθούν από την υποχώρηση του δολαρίου. Για τις πολυεθνικές, η εξασθένηση του δολαρίου θα είναι ευπρόσδεκτη καθώς τις ευνοεί όταν επαναπατρίζουν κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.