Η ευκαιρία, η πρόκληση  και τα δυο «αγκάθια» της ΛΑΡΚΟ

Η ευκαιρία, η πρόκληση και τα δυο «αγκάθια» της ΛΑΡΚΟ

Η παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από πλευράς ενδιαφερομένων επενδυτικών - επιχειρηματικών σχημάτων για τις 5 Μαΐου υποκρύπτει μια ευκαιρία, η οποία, όμως είναι δύσκολο να αντισταθμίσει την μεγάλη επενδυτική πρόκληση και δύο «αγκάθια». Tο ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Εκκαθαριστής αποφάσισαν την νέα παράταση της προθεσμίας, η οποία έληξε σήμερα, 31 Μαρτίου, προκειμένου να επιλυθούν οι δυο εκκρεμότητες, που αποτελούν τα δύο βασικά «αγκάθια» στην διαδικασία. 

Το πρώτο είναι η επίλυση του εργασιακού, το οποίο ακολουθεί την δικαστική οδό και το δεύτερο η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη λειτουργία του μεταλλουργικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Η πρόκληση αφορά στις επενδύσεις τις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει το επενδυτικό – επιχειρηματικό σχήμα που θα προκριθεί στον διαγωνισμό, οι οποίες ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, περίπου. 

Από αυτό το ποσόν τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν σημαντικές περιβαλλοντικές επενδύσεις ώστε να βελτιωθεί και να θωρακισθεί περιβαλλοντικά η υφιστάμενη μέθοδος λειτουργίας (πυρομεταλλουργία), με την οποία παράγει αποκλειστικά σιδηρονικέλιο. 

Τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις αναβάθμισης της μεθόδου παραγωγής που θα επιτρέψουν μέσω της υδρομεταλλουργίας, την παραγωγή και κοβαλτίου ενός υλικού με μεγάλη ζήτηση λόγω της χρήσης του στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται αφορά το διεθνές περιβάλλον της αγοράς καθώς οι τιμές του νικελίου παρουσιάζουν σημαντική άνοδο και ενδεχομένως να δημιουργούν ένα μικρό, νέο παράθυρο ευκαιρίας για ενδεχόμενη αίσια έκβαση του διαγωνισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του νικελίου κατέγραψαν πρόσφατα νέο ιστορικό ρεκόρ στις 100 χιλιάδες δολάρια ανά μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) και η σταθεροποίησή τους στα  37.000 δολάρια, επίσης υψηλή τιμή για το μέταλλο, μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές. 

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι το εργασιακό. Με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία μετατέθηκε για τις 5 Μαΐου και η υπόθεση των υπό απόλυση 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα εκδικασθεί την επόμενη, στις 6 Μαΐου, ουσιαστικά το θέμα δεν θα έχει λυθεί, κάτι που θα είναι αποτρεπτικό για τα ενδιαφερόμενα σχήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ  αφορά:

  • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
  • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
  • Στο αντικείμενο του διαγωνισμού που «τρέχει» ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:
  • Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας
  • Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις
  • Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
  • Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη)
  • Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια
  • Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).