Η εξαγορά του pummaro από την Deca  και οι συνέργειες με Μινέρβα και Damavand

Η εξαγορά του pummaro από την Deca  και οι συνέργειες με Μινέρβα και Damavand

Μετά την απόκτηση της Μινέρβα και έχοντας το 75% της Damavand S.A., η Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της με ένα ακόμη ισχυρό brand αυτό της Pummaro με στόχο να καταστεί πρωταγωνιστής στα τοματικά προϊόντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στη  Deca αναμένεται να περάσει το εργοστάσιο της Ελαϊς - Unilever στη Γαστούνη, όπου γίνεται η παραγωγή των τοματικών προϊόντων της υπό το σήμα Pummaro.

Αν και η καταληκτική ημερομηνία για την διαδικασία την οποία έχει αναλάβει η Alpha Bank  είναι η 31 Δεκεμβρίου, το Diorama Fund,του οποίου αποκλειστικός διαχειριστής είναι η Deca Investments, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι αυτό που έκοψε το νήμα με μια προσφορά η οποία κυμαίνεται στα 20 εκατ.ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η  Deca Investments ,έχει σε εξέλιξη νέο γύρο επενδύσεων, ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ  η κορύφωση του οποίου σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς της διοίκησης θα κορυφωθεί το 2021.

Στους υποψήφιους για το pummaro, ήταν η Μέλισσα Κίκιζας και Νομικός, ενώ από το φθινόπωρο που τρέχει η διαδικασία στους διεκδικητές φέρονταν και η Κύκνος αλλά και η Barilla.

Το Fund του πρώην ισχυρού άντρα της ΔΕΛΤΑ με την συγκεκριμένη κίνηση επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση του με τον κλάδο του F&B καθώς διατηρεί και τον έλεγχο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ).

Να υπενθυμίσουμε ότι το Pummaro ανήκε μέχρι το 1999 στην Μέλισσα Κίκκιζας και είχε εξαγορασθεί από την Unilever. Το εργοστάσιο της Γαστούνης, απασχολεί 22 άτομα και το Pummaro διατηρεί σημαντικό μερίδιο αγοράς της τάξης του 41% με 42% στην κατηγορία passata (συμπυκνωμένος χυμός), 20% στην κατηγορία της ψιλοκομμένης τομάτας και 8%στην κατηγορία πελτέ τομάτας. Ο συνολικός τζίρος του υπό πώληση τομέα τοματοειδών της Unilever δε υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η απόκτηση του brand Pummaro δημιουργεί σημαντικές συνέργιες στην  DECA Investments, η οποία ελέγχει το 75% της Damavand S.A. που δραστηριοποιείται στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κυρίως τομάτας και χυμών φρούτων και τη Μινέρβα Ελαιουργική.

Το τελευταίο δε διάστημα η Μινέρβα Ελαιουργική σε συνεργασία με την Davamand προχώρησε στην ανάπτυξη του πρώτου προϊόντος λιανικής τοποθετώντας στην αγορά τον τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης υπό την ετικέτα «Χωριό», σε μεταλλική συσκευασία χωρητικότητας 410 γραμμαρίων, το οποίο διατίθεται ήδη στο λιανεμπόριο.

Επιπλέον, φέτος διατέθηκαν οι πρώτες ποσότητες βιολογικής ντομάτας σε πελάτη της Damavand στη Σουηδία, όπου εστάλησαν περίπου 400 τόνοι προϊόντος, ενώ σημειώνεται ότι αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που προβαίνει στην παραγωγή βιολογικής βιομηχανικής ντομάτας.

Στη χρήση που έληξε στις 30/6/2019  η Damavand που πραγματοποιεί το 30% του τζίρου της από αγορές του εξωτερικού εμφάνισε πωλήσεις 17 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 1,792 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,526 εκατ. ευρώ. 

Η συνολική παραγόμενη ποσότητα του εργοστασίου της Damavand που συνεργάζεται συμβολαιακά με περίπου 250 παραγωγούς, υπερέβη τους 90.000 τόνους φέτος, σε σύγκριση με τους 80.000 τόνους του 2019.

Η εταιρεία επιδιώκει την διεύρυνση των συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, με επόμενο σταθμό περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λάρισας. 

Στόχος για το 2021 είναι η παραγωγή 3.000 τόνων ημερησίως και συνολικά περισσότερων από 110.000 τόνων.