Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως οδηγήσει 141 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε ακραία φτώχεια, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Energy.
Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, η έκθεση ανέφερε ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά που ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.
Τα νοικοκυριά στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα αισθάνθηκαν επίσης τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά μπορούσαν να τις απορροφήσουν στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αναφέρει η έκθεση.
Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, στις ΗΠΑ οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 70,1%, της μαργαρίνης κατά 44,7%, του βουτύρου κατά 26,3%, του αλευριού κατά 20,4%, του ψωμιού κατά 14,9%, της ζάχαρης κατά 13,5%, του γάλακτος κατά 11%, του κοτόπουλου κατά 10,5% και, μαζί, οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 7,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αυτό το μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά, από τη μείωση των ενεργειακών φόρων και την παροχή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι εφάπαξ ενεργειακές επιδοτήσεις και ανώτατα όρια τιμών.
Η έκθεση προσθέτει ότι αυτή η ενεργειακή κρίση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση των κινδύνων «ενός ενεργειακού συστήματος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα». Όχι μόνο αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της ακραίας φτώχειας, αλλά επιταχύνει και την κλιματική αλλαγή, η οποία θέτει περισσότερες προκλήσεις σε όσους είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.