Υποψηφιότητα για τον υψηλότερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο θέτει η Ελλάδα. Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου ωστόσο, οι καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις στον τουρισμό βάζουν από τώρα ψηλά τον πήχη. Τα μέχρι τώρα στοιχεία της Eurostat –τα οποία ελάχιστα θα διαφοροποιηθούν δεδομένου ότι έχουν δοθεί στοιχεία για όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης- δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό 3,7% στην Ευρωζώνη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η Γερμανία, έκλεισε στο 2,8%, η Ισπανία στο 2,7%, η Γαλλία στο 3,3% και η Πορτογαλία στο 4,2%. Με τον πήχη του 3ου τριμήνου του 2020 να βρίσκεται αρκετά χαμηλά στα 44,5 δις. ευρώ, ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 6-7% για το 3ο τρίμηνο θεωρείται απολύτως εφικτός. Προφανώς, και δεν οδηγεί σε ανάκτηση των επιπέδων του 2019 (σ.σ το τρίτο τρίμηνο του συγκεκριμένου έτους έκλεισε στα 50 δις. ευρώ) ωστόσο μια οικονομική παραγωγή της τάξεως των 47-48 δις. ευρώ θεωρείται απολύτως εφικτή με δεδομένη και την πορεία των τουριστικών εσόδων για όλο το 3ο τρίμηνο και ειδικά κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Η επιβεβαίωση μιας τέτοιας επίδοσης, θα ισχυροποιήσει την πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος της τάξεως του 6% και πάνω. Ως προς το που θα κλείσει η χρονιά βέβαια, υπάρχει βέβαια ακόμη προβληματισμός. Με την τροπή που παίρνει η πανδημία τις τελευταίες ημέρες –και ενώ μπαίνουμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς Χριστουγέννων- αλλά και με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι δύσκολες οι προβλέψεις για το κατά πόσο θα υπάρξει επίπτωση στην πορεία της οικονομίας ή όχι.
Ήδη, οι «συντηρητικοί» εκτιμούν ότι ο στόχος για ετήσια έσοδα από τον τουρισμό στην περιοχή των 12 δις. ευρώ δεν είναι πλέον εφικτός υπολογίζοντας ότι η χρονιά θα κλείσει στην περιοχή των 10 δις. ευρώ. Μένει επίσης να φανεί ποια θα είναι η επίπτωση της ενεργειακής κρίσης και του ράλι τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα στην κατανάλωση του 4ου τριμήνου όπως επίσης και το αν τα rapid test θα περιορίσουν την κατανάλωση όπως φοβούνται οι εκπρόσωποι των λιανεμπόρων. Χωρίς το οικονομικό επιτελείο να έχει όλα τα δεδομένα στα χέρια του, χωρίς καν να γνωρίζει την τελική πορεία της οικονομίας για το 3ο τρίμηνο, θα πρέπει σε 15 ημέρες να αποτυπώσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας φέτος.