Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει από προχθές στα διεθνή οικονομικά φόρα για το που οδεύει η οικονομία υπό το βάρος του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων. Επιτόκια τα οποία πλέον προβλέπεται να φτάσουν σε νέα υψηλά της σύντομης ιστορίας της Ευρωζώνης. Στα θετικά των πρόσφατων εξελίξεων στο μέτωπο των τιμών, είναι η νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, με τη χώρα μας να εμφανίζει σύμφωνα με την Eurostat τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη (με την Ισπανία να είναι σε ειδικό καθεστώς), όταν πέρσι το καλοκαίρι εμφάνιζε από τους υψηλότερους.
Συνολικά οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν με ρυθμό 6,5% τον περασμένο μήνα, από 7,3% τον Ιανουάριο. Όμως ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία, όπως και οι ανατιμήσεις σε βιομηχανικά είδη. Κάπως έτσι, η ακρίβεια εξακολουθεί να πλήττει τα εισοδήματα και την κατανάλωση. Και αυτό διότι οι ανατιμήσεις, έστω κατά 6,5% αντί για 15% ή 17% σε άλλες χώρες, έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες περσινές ανατιμήσεις, επιβαρύνοντας το κόστος διαβίωσης.
Το μόνο θετικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών εξασθενεί. Σίγουρα δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί, όπως δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση και εφησυχασμός. Το καλοκαίρι είναι κοντά, η έναρξη της τουριστικής περιόδου ακόμη πιο κοντά και όπως συνέβη και πέρσι, ο τουρισμός αναμένεται να συμβάλλει στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης. Συνεπώς, δεν είναι απίθανο να δούμε και στην Ελλάδα ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, ένα απευκταίο σενάριο που θα επιφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη.
Παρ’ όλα αυτά, όταν έχουμε συνηθίσει επί σχεδόν μία δεκαετία η ελληνική οικονομία να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και ουραγός στις οικονομικές επιδόσεις, έχει τη σημασία του ότι εμφανίζει αισθητά χαμηλότερο πληθωρισμό, δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 8,5%. Μάλιστα, η Capital Economics σε χθεσινή της έκθεση έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και άλλες μικρότερες οικονομίες όπως η Ελλάδα και το Βέλγιο, συγκρατούν τον πανευρωπαϊκό δείκτη την ώρα που σε Γερμανία και Γαλλία ο πληθωρισμός πήρε την ανιούσα τον Φεβρουάριο.
Αυτό φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί. Η Ελλάδα εμφανίζει και από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών αλλά σημαντική εξασθένηση από τον Ιανουάριο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Σλοβακία είδαν τον ρυθμό αύξησης των τιμών να καλπάζει, δίνοντας πάτημα στην ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάιο. Να πούμε εδώ ότι Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία συνεχίζουν να εμφανίζουν απίστευτα υψηλό πληθωρισμό γιατί επηρεάζονται περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ειδικό καθεστώς και διαχειρίζονται μόνες τους τις ενεργειακές τιμές.
Αναφορικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ, χθες γράφαμε ότι ο πληθωρισμός τα σπρώχνει σε νέα ιστορικά υψηλά και σήμερα ήρθαν έκτακτες αναλύσεις από JPMorgan, Capital Economics, Oxford Economics και άλλους οίκους να προειδοποιήσουν για νέες αυξήσεις. Τα σενάρια ποικίλουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου. Επομένως, σε λίγες ημέρες το επιτόκιο καταθέσεων θα είναι στο 3%, από 2,50% σήμερα. Από κει και πέρα, το πρώτο σενάριο θέλει μία παρόμοια αύξηση 50μ.β. τον Μάιο και μία ή δύο ακόμη αυξήσεις των 25μβ έως τον Σεπτέμβριο, με το επιτόκιο να κορυφώνεται στο 4%. Άλλο σενάριο προβλέπει μία αύξηση 25μβμ τον Μάιο στο 3,25% και μετά ακόμη μία τελευταία για να φτάσει στο 3,50%. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εαρινές προβλέψεις των αναλυτών της ΕΚΤ και της Κομισιόν που θα δείξουν αν ο πληθωρισμός μπορεί να νικηθεί χωρίς να χρειαστεί νέα αποστράγγιση ρευστότητας από το σύστημα.