H ελβετική τράπεζα UBS και η γερμανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων DWS, θυγατρική της Deutsche Bank, είναι οι νέοι μνηστήρες για τον βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου NN, έχοντας υποβάλλει τις τελικές τους προσφορές μετά την απόσυρση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών κολοσσών από τη διαδικασία ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και οι αμερικανικές Prudential και Nuveen.
Η πώληση του ΝΝ Investment Partners, του βραχίονα asset management του ολλανδικού ομίλου ΝΝ με 300 δις ευρώ ενεργητικό υπό διαχείριση είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο μετά από στρατηγική αναθεώρηση των δραστηριοτήτων του ομίλου NN χωρίς να έχει αποκλειστεί και το σενάριο συγχώνευσης.
Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος ΝΝ, εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στοχεύει να αντλήσει γύρω στα 1,4 με 1,6 δις ευρώ από την πώληση, ρευστότητα που θα αξιοποιήσει επεκτείνοντας την παρουσία του στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Aviva στην αγορά της Πολωνίας τον περασμένο Μάρτιο.
Οι αμερικανικές Prudential και Nuveen βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της δέουσας επιμέλειας πριν λήξει η προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία.
H διοίκηση του ολλανδικού ομίλου είχε επαφές με έναν αριθμό μνηστήρων την περασμένη εβδομάδα για να αξιολογήσει την ικανότητα τους να αναπτύξουν περαιτέρω τον βραχίονα σε νέους τομείς όπως οι υποδομές, τα ακίνητα και το private equity.
Ο ασφαλιστικός όμιλος ΝΝ, μέτοχος του οποίου είναι ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management Corp., στοχεύει στο κλείσιμο μιας συμφωνίας μέχρι τα μέσα Αυγούστου, την περίοδο που θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία του αποτελέσματα.
Ένας άλλος μέτοχος του NN Group είναι το hedge fund του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Paul Singer που ανακοίνωσε πέρυσι ότι απέκτησε συμμετοχή 3,04% στον όμιλο για να την μειώσει κάτω από το 3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Οι άλλοι μνηστήρες που διεκδικούσαν το ΝΝ Investment Partners αλλά αποσύρθηκαν από τον αγώνα ήταν η ασφαλιστική Αllianz, η ιταλική Asicurazioni Generali και το Royal London Group. Η Generali τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαδικασία μετά την πρόταση της να εξαγοράσει την ασφαλιστική Cattolica, ανταγωνίστρια της στην ιταλική αγορά, για 1,7 δις ευρώ. Τον Μάρτιο απέτυχε στην προσπάθεια της να αποκτήσει τις δραστηριότητες της Aviva στην Πολωνία οι οποίες κατέληξαν στην Allianz.
H πρόταση εξαγοράς της Cattolica για 1,7 δις ευρώ μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ που τις κόστισε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της γαλλικής ΑΧΑ στην Μαλαισία, αφήνουν τη Generali με ρευστότητα περίπου 800 εκατ. ευρώ για εξαγορές.
Για τη UBS, που το 2019 θεωρείτο από την αγορά μνηστήρας για τη γερμανική DWS, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα την βοηθήσει να διατηρήσει τους όγκους χρηματοοικονομικών συναλλαγών που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφεραν σημαντική αύξηση εσόδων.
Τώρα όμως η ελβετική τράπεζα αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη DWS, που με τη σειρά της επιδιώκει μεγαλύτερη παρουσία στην Ευρώπη για να είναι σε καλύτερη θέση να ανταγωνιστεί τη γαλλική Amundi, αλλά και από τις αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που θέλουν να μεγαλώσουν τις δραστηριότητες τους εκτός των ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής DWS σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, «είμαστε πλέον στη σωστή φάση για να σκεφτούμε για εξαγορές και συγχωνεύσεις».