Σημαντική αύξηση σημειώνει παγκοσμίως, ο κλάδος της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που επιτρέπει τις εκτιμήσεις, για το 2024 στα 65 δισ. δολ., και το 2026 στα 148,35 δισ. δολάρια θέτοντας τον κλάδο στους πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς στην παγκόσμια βιομηχανία.
Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες, ακόμα και πολλές ευρωπαϊκές, καλλιεργούν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εισάγουν και εξάγουν και ενδεικτική της πορείας της είναι η αύξηση των εισαγωγών φαρμακευτικής κάνναβης στην Γερμανία που έφθασε το 80% κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020.
Η πορεία της Ελλάδας και το επενδυτικό ενδιαφέρον
Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 95 άδειες για καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής και 90 άδειες βιομηχανικής κάνναβης, ενώ η ελληνική πολιτεία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αν αυτά τα επιχειρηµατικά σχέδια που έχουν πάρει άδεια προχωρήσουν και ξεκινήσουν να παράγουν και να εξάγουν, αυτό σηµαίνει ένα συνολικό όφελος επενδυτικό τα επόµενα χρόνια που ξεπερνάει τα 4 δισ.
Οι επενδύσεις που αναµένονται να «πέσουν» στην αγορά αλλά και τα αιτήµατα για άδειες που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αγορά της φαρµακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται µε ταχύτατους ρυθµούς, ενώ υπολογίζεται ότι µέχρι το 2026 η παγκόσµια αγορά του είδους θα έχει αξία 148,35 δισ. δολάρια.
Η Ελλάδα προσφέρει μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτό τον κλάδο μιας και έχει ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια κάνναβης και αποτελεί στρατηγικό σημείο μεταξύ σημαντικών αγορών όπως της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Επίσης, το εργατικό δυναμικό έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η κυβέρνηση προσέλκυσε τους επενδυτές με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, εκμεταλλευόμενη τους παραπάνω παράγοντες.
Η Ελλάδα, αν και μπήκε με καθυστέρηση στις αγορές που νομοθετικά πλέον μπορεί να υποδεχθεί αυτές τις επενδύσεις, καθώς η Πορτογαλία για παράδειγμα που παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την χώρα μας, προηγείται μια τριετία, έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα ξένων επενδυτών και ειδικότερα από Καναδά, ΗΠΑ, Ισραήλ και Αγγλία.
Πρόκειται για εταιρείες και Fund που επενδύουν στην Ευρώπη, καθώς στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και φαρμακοβιομηχανίες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Η ευρωπαϊκή αγορά και οι προοπτικές
Σήμερα η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη είναι αυτή της Γερμανίας καθώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών εγγεγραμμένων στο σύστημα υγείας που λαμβάνουν φάρμακα με έκδοχα της κάνναβης. Αντίστοιχα μεγάλη ζήτηση έχουν η Ιταλία, η Αγγλία, η Πολωνία και η Ολλανδία.
Ειδικά στην Γερμανία από την προγραμματισμένη εγχώρια καλλιέργεια 2.600 κιλών ετησίως, μόνο 50 κιλά πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2021 εισήχθησαν στην Γερμανία σχεδόν εννέα τόνοι άνθους φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 είχαν εισαχθεί πέντε τόνοι.
Επιπλέον, εισήχθησαν 980 κιλά αποξηραμένων λουλουδιών κάνναβης, τα οποία απαιτήθηκαν για την παραγωγή εκχυλισμάτων. Την ίδια περίοδο το 2020 το ποσό ήταν 820 κιλά που αντιστοιχεί σε αύξηση 19,5%.
Παράλληλα, αναφορικά με τις χώρες που προμηθεύουν τη Γερμανία με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στην κορυφή βρίσκεται ο Καναδάς και μετά ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διαχειριστεί με επιτυχία τις προκλήσεις πρόσβασης στην αγορά που προκύπτουν από το πλαίσιο ΕΕ-GMP. Είναι αξιοσημείωτο πως από τις 17 χώρες εισαγωγής, οι 9 είναι ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται την μέγιστη οικονομική σημασία της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.
Η τεράστια αύξηση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2021 οφείλεται στην αύξηση των ασθενών σε περισσότερους από 130.000 που συμμετέχουν σ? ένα κρατικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας. Ο Γερμανικός Οργανισμός Κάνναβης έχει ορίσει ετήσιο ανώτατο όριο για εγχώρια καλλιέργεια τους 3,9 τόνους, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Επομένως, η Γερμανία θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες και τα επόμενα χρόνια.
Για τους παραπάνω λόγους, κορυφαίες γερμανικές εμπορικές ενώσεις κάνναβης ζητούν αύξηση των εγχώριων προϊόντων και επέκταση της καλλιέργειας κάνναβης σε 100 τόνους ετησίως. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Κάνναβης (BvCW) επισημαίνει την ανάγκη της Γερμανίας να επιταχύνει την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας της, προκειμένου να ικανοποιήσει αφενός την εγχώρια ζήτηση και αφετέρου να βγει στην επικερδή εξαγωγική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις επενδυτικές προοπτικές που δημοσίευσε το European Kannabis Report, «η ευρωπαϊκή αγορά των 742 εκατ. πολιτών και συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 15,3 τρισ. ευρώ το 2017, εκτιμάται, ότι θα αποτελεί το 2028, την μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ και 30 εκατομμύρια ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη.
Ειδικότερα στην 6η έκδοση του report που αφορά στο 2020 αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης θα έχει αξία 403,4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό ανάπτυξης 67,4% από το 2021 και θα φτάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025.
Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης, αναμένεται πολλά έθνη να εισαγάγουν νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Ελβετίας, της Γερμανίας και άλλων. Με βάση αυτό οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να αξίζουν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.
Τέλος προβλέπεται ότι η Γερμανία θα αποτελεί πάνω από το ήμισυ της ευρωπαϊκής αγοράς έως το 2024 και θα έχει αξία άνω των 840 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης. Μέχρι το 2025, μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν αναπτύξει σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών τους και θα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς.