Τόσο το 2020, όσο και το 2021 είχαν δυο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο ήταν η ευκολία με την οποία καλύφθηκαν όλες οι εκδόσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αφορούσαν Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, Εταιρικές Ομολογιακές Εκδόσεις και Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. Το δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν ο μεγάλος αριθμών των deals που «έκλεισαν» στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων, των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Φαίνεται ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, στηρίζουν μια τάση που δεν αναμένεται να διακοπεί μέσα στο 2022.
Η πώληση/ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ στην Macquarie, έναντι 2,1 δισ. ευρώ, επισκίασε προς στιγμήν τα υπόλοιπα deals, λόγω του ύψους του τιμήματος, αλλά και της νευραλγικότητας του ενεργειακού χώρου.
Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η υπερκάλυψη των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, η υπερκάλυψη των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων της Mytilineos, της Motor Oil, της Costamare, της ΔΕΗ και της Τιτάν και μια σειρά από εξαγορές και συμφωνίες σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας.
Δεν αναφερόμαστε σε κάποια deals με χρηματιστηριακό μόνο άρωμα. Αλλά σε deals που αλλάζουν ολόκληρο τον επιχειρηματικό χάρτη. Η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον όμιλο Προκοπίου, η εξαγορά της Chipita από τη Mondelez (πρώην Kraft), η εξαγορά της Wind από την BC Partners, η εξαγορά της Pharmathen από τo ελβετικό Partners Group, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC Capital Partners και η πώληση του Ομίλου της Vivartia από τη MIG στη CVC Capital Partners, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή.
Ο νέος όμιλος τροφίμων Θεοδωρόπουλου, μετά την αποεπένδυση του από την Chipita, έβαλε στο άρμα του εκτός από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ γράφεται στον εξειδικευμένο τύπο, ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με την ηπειρώτικης εταιρία παραγωγής πουλερικών Nιτσιάκος.
H πρόσφατη απόκτηση του 48% του ομίλου Ideal από το Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, έφερε πιο κοντά στις χρηματιστηριακές αγορές τις εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το Virtus.
Η εξαγορά της «Κρητών Άρτος» από την Switzgroup του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, συνοδεύτηκε και από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της αλυσίδας «Κουλουράδες».
Η συνέχεια αναμένεται να είναι πιο συναρπαστική, αφού στο «επενδυτικό πεδίο» της χώρας μας, εμφανίζονται και άλλοι σημαντικοί παίκτες, που προσβλέπουν στην ραγδαία ανάπτυξης της τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ήδη στην προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού book building φαίνεται ότι τα 700 εκατ. ευρώ, αποτελούν παρελθόν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ΑΜΚ μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ, καθώς στη λίστα της Goldman Sachs εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό.
Έτσι στη λίστα των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, εκτός από το Helikon Fund που ήδη κατέχει το 6,5% των μετοχών, βρίσκονται η Fidelity, η Blackrock, η Apollo και η Norges Bank.
H δανέζικη εταιρεία Netcompany Group, ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο Nasdaq της Κοπεγχάγης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Intrasoft International.
Μεγάλη κινητικότητα εμφανίζεται και στον χώρο της βιομηχανίας πλαστικών που πλήττεται τόσο από τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και των υψηλών τιμών των πρώτων υλών, όσο και από τη νομοθεσία που αλλάζει το τοπίο των πλαστικών προϊόντων, ειδικά αυτών της μιας χρήσης.
Κινητικότητα υπάρχει και στον χώρο των εταιρειών πληροφορικής, με εξαγορές και συγχωνεύσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με αγοραστές και πρωταγωνιστές, ελληνικές εισηγμένες εταιρείες.
Πριν από ένα μόλις μήνα, ανακοινώθηκε και η συμφωνία εξαγοράς της αλυσίδας kiosky’s (INKAT), της Alfa διανομές, της delivery.gr και της e-table, από την γερμανική πολυεθνική διαδικτυακής παράδοσης φαγητού Delivery Hero, που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας, μέσω της e-food, της clickdelivery,gr καθώς και της deliveras.gr.
Είναι φανερό ότι όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία, δεν έχουν ακόμα αντικατοπτριστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ίσως να είναι πρώτη φορά, που η πραγματική οικονομία κινείται ταχύτερα, από το Χρηματιστήριο. Και αυτό είναι περίεργο, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι τα Χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί της οικονομίας, όπου οι αυξήσεις των τιμών των μετοχών αποτυπώνουν το θετικό συναίσθημα και την αισιοδοξία, που μεταγγίζεται από τις οικονομικές προβλέψεις.
Όπως έγραψε χθες και ο Θανάσης Μαυρίδης στο άρθρο του με τίτλο «Κλειδώστε τις μετοχές στο μπαούλο!», οι επενδυτές πρέπει να απαντήσουν σε ένα μόνο ερώτημα.
Και αυτό είναι το αν η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Διότι αν ναι, τότε θα πρέπει να επενδύσουν σε μετοχές καλών εταιρειών και να τις ξεχάσουν στο μπαούλο. Τα deals που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας, απαντούν στην παραπάνω ερώτηση, με ένα τεράστιο ΝΑΙ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.