Η ΔΕΗ ξανασυστήνεται στις αγορές με το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ ξανασυστήνεται στις αγορές με το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι πάντα το πιο δύσκολο. Για τη ΔΕΗ έχει σημάνει εκείνη η ώρα του επόμενου βήματος καθώς μετά τα επιχειρηματικά πλάνα και τις υπογραφές στα μνημόνια συνεργασίας ήρθε η ώρα της δράσης.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών δεν είναι απλά ένα κάλεσμα στους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις στις ομολογιακές αγορές είναι ένα βήμα στο να αλλάξει το χρηματοοικονομικό προφίλ της εταιρείας και να αποκτήσει ένα κοινό που θα την παρακολουθεί και ενδεχομένως να την υποστηρίξει στην προσπάθεια της να γίνει μια σύγχρονη και πιο καθαρή ενεργειακή εταιρία.

Εκτός από τις προδιαγραφές της «υπεύθυνης επένδυσης» και της ρήτρας χαμηλότερων ρύπων η έκδοση παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους εξής ακόμα λόγους:

- Ο ΔΕΔΔΗΕ – το δίκτυο χαμηλής τάσης- έχει αξία ρυθμιζόμενων παγίων 2,9 δις ευρώ με συμφωνημένη απόδοση 6,7% για την τριετία 2021 - 2024. Η συνεισφορά του ΔΕΔΔΗΕ στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου είναι διόλου αμελητέα: 404,8 εκατ. ευρώ σχεδόν τα μισά κέρδη από αυτά που εκτιμά η διοίκηση για το 2020.

- Η δυναμικότητα του μη διασυνδεδεμένου συστήματος (Νησιά) είναι 2,3GW. Οι μονάδες αυτές με τη σταδιακή διασύνδεση που είναι προγραμματισμένη θα περιορίσουν τη λειτουργία τους αλλά ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν ως σταθμοί ανάγκης. Από τη μία πλευρά λόγω των ρύπων η ΔΕΗ θα μειώσει το αποτύπωμα της σε CO2 αφού μιλάμε κυρίως για πετρελαϊκές και θερμικές μονάδες, από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ θα μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα διαθεσιμότητας για τη διατήρηση των σταθμών.

- Το 2021 προβλέπεται η παύση λειτουργίας των λιγνιτικών της Καρδιάς ΙΙΙ & ΙV και Μεγαλοπολη III. Το 2022 θα βγουν εκτός οι μονάδες 1-4 του Αγίου Δημητρίου και το 2023 οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη Ι και Αγ. Δημήτριος 5. Το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που εξοικονομούνται μαζί με όσα εξοιονομήθηκαν το 2020 είναι 4,9 εκατ. τόνοι. Σε τρέχουσες τιμές η εξοιονόμηση στο EBITDA είναι 200 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2023 και μετά. Στο ίδιο διάστημα η ΔΕΗ θα έχει αναπτύξει 1500GW ανανεώσιμων πηγών.

- Η εταιρία έχει αιτηθεί την επιδότηση από την Ε.Ε Η επιδότησή μπορεί να φθάσει έως και τα 530 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων ως εφεδρείες του συστήματος παραγωγής. Οι αποφάσεις της Ε.Ε αναμένονται εντός των επόμενων δύο μηνών.

- H ΔΕΗ έχει σχηματίσει λογιστική υποχρέωση 400 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της για την κάλυψη των σχετικών κονδυλίων αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Εφόσον η εταιρία επιστρέψει τις εκτάσεις δωρεάν στο Δημόσιο το ύψος της υποχρέωσης θα μειωθεί σημαντικά και η αλλαγή της χρήσης της γης μπορεί να επιδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια.

Αν η απόδοση του 4% για την οποία γίνεται πολύς λόγος φαίνεται ακριβή θα πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει άλλες ανάλογες προσπάθειες εταιριών στο παρελθόν που βγήκαν στις αγορές για πρώτη φορά (Τιτάν, Motor-oil, ΕΛΠΕ κλπ) ξεκινώντας τη χρηματοδότηση τους με αλμυρό κόστος και στη συνέχεια, αφού γνωρίστηκαν με την επενδυτική κοινότητα, χαμήλωσαν αισθητά το αγοραίο κόστος δανεισμού.

Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εφόσον γίνει σε τιμές που δικαιολογούν την αποτίμηση των ρυθμιζόμενων παγίων θα βελτιώσει σημαντικά το προφίλ ρίσκου της επιχείρησης μειώνοντας το καθαρό χρέος δικαιολογώντας την πιστοληπτική αναβάθμιση του ομολόγου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο εκτός από την γενναία απόδοση του κουπονιού ο ομολογιούχος θα βρεθεί και με υπεραξίες από την ανατίμηση του ομολόγου. Και αυτό είναι κάτι που λίγες ελληνικές εκδόσεις μπορούν να ικανοποιήσουν στο κοντινό μέλλον.