Η BOJ στοχεύει σε έλεγχο των επιτοκίων για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%

Η BOJ στοχεύει σε έλεγχο των επιτοκίων για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναθεώρησε σήμερα το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της, εστιάζοντας τον στόχο της στα επιτόκια και βάζοντας στο περιθώριο την πολιτική μαζικής εκτύπωσης χρήματος, που ακολουθούσε την τελευταία τριετία, η οποία δεν βοήθησε ιδιαίτερα για να βγάλει την οικονομία της χώρα από το τέλμα που βρισκόταν επί δεκαετίες. Η κεντρική τράπεζα απέφυγε να μειώσει περαιτέρω τα ήδη αρνητικά επιτόκιά της ή να αυξήσει τον στόχο αγορών στοιχείων ενεργητικού, δηλώνοντας ότι η τροποποίηση της πολιτικής της αποβλέπει στην αναδιάταξη του προγράμματος στήριξης, ώστε να δώσει μία παρατεταμένη μάχη για την επίτευξη και στη συνέχεια διατήρηση του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Οι ιαπωνικές μετοχές αυξήθηκαν και το γεν υποχώρησε, εν μέσω ελπίδων ότι η απόφαση της BOJ να αναδιατάξει το πρόγραμμα στήριξης θα μειώσει τις πιέσεις στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, αν και κάποιοι αναλυτές αμφέβαλαν αν η κίνηση αυτή θα έχει μία διαρκή θετική επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Η εντύπωση είναι ότι η BOJ αρχίζει να αποσύρει κάποια από τα στρατεύματά της από το πεδίο της μάχης», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας, προσθέτοντας: «Οι αγορές θα μπορούσαν τώρα να αρχίσουν να δοκιμάζουν τη δέσμευση της BOJ σχετικά με το στόχο για τις τιμές τους επόμενους λίγους μήνες».

Ο Διοικητής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε ότι η στόχευση απευθείας στα επιτόκια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την εστίαση στη νομισματική βάση για την ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών. «Είναι πολύ αποτελεσματική σε μακροχρόνια προοπτική, αλλά βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του στόχου για τη νομισματική βάση και των πληθωριστικών προσδοκιών. Αυτός είναι ο λόγος που το νέο πλαίσιο πολιτικής μπορεί να ανταποκριθεί πιο ευέλικτα σε μεταβολές στην οικονομία και τις τιμές», σημείωσε ο Κουρόντα.

Η BOJ εγκατέλειψε τον στόχο της για τη νομισματική βάση και αντί γι΄αυτόν υιοθέτησε τον «έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων», με βάση τον οποίο θα αγοράζει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα για να διατηρεί τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στα σημερινά τους επίπεδα, κοντά στο μηδέν. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα με έναν ρυθμό που θα διασφαλίζει την αύξηση του χαρτοφυλακίου της κατά 80 τρις γεν (781 δις δολάρια) τον χρόνο, και διατήρησε το αρνητικό επιτόκιο 0,1% που επιβάλλει σε μέρος των πλεοναζόντων διαθεσίμων που οι τράπεζες καταθέτουν σε αυτή.

Με το νέο πλαίσιο, που εισάγει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων στο σημερινό καθεστώς ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης (QQE), η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, να μειώσει τον στόχο για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ή να αυξήσει τη νομισματική βάση, σε περίπτωση που χαλαρώσει ξανά την πολιτική της, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κεντρική τράπεζα. «Η BOJ θα επιδιώξει να μειώσει τα πραγματικά επιτόκια, ελέγχοντας τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία θα τεθούν στο επίκεντρο του νέου πλαισίου πολιτικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ