Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποίησε ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν τώρα περισσότερα από 80 τρισ. δολάρια κρυφό, εκτός ισολογισμού, χρέος σε δολάρια με τη μορφή swaps συναλλάγματος.
Η BIS, η οποία αποκαλείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, παγκοσμίως, εξέφρασε τις ανησυχίες της στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της για αυτό που περιγράφει ως «τυφλό σημείο», την αγορά ανταλλαγής συναλλάγματος που κινδυνεύει να «θολώσει» το τοπίο για τους υπεύθυνους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική.
Οι αγορές ανταλλαγής συναλλάγματος, όπου για παράδειγμα ένα ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ή μια ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία δανείζεται δολάρια και δανείζει ευρώ ή γεν στην αγορά σποτ, πριν αποπληρώσει τη συναλλαγή αργότερα, έχουν προϊστορία όσον αφορά τα προβλήματα.
Υπέστησαν πιέσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης τόσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αλλά και τον Μάρτιο του 2020 όταν η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε αναταράξεις διεθνώς αναγκάζοντας τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παρέμβουν συνάπτοντας γραμμές ανταλλαγής δολαρίων.
«Το εκτιμώμενο ύψος του "κρυφού", - όπως αποκαλεί - χρέους άνω των 80 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπερβαίνει τα αποθέματα των κρατικών ομολόγων, των repo και των εταιρικών χρεογράφων συνολικά», ανέφερε η BIS, ενώ οι συναλλαγές αυτών των συμφωνιών ανέρχονταν σχεδόν σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα τον Απρίλιο, ποσό που αντιστοιχεί στα 2/3 του ημερήσιου τζίρου συναλλαγματικών πράξεων παγκοσμίως.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμάει ότι τόσο στις τράπεζες αλλά και τα «μη τραπεζικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός ΗΠΑ, οι υποχρεώσεις που αφορούν ανταλλαγές συναλλάγματος είναι πλέον διπλάσιες του χρέους που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς τους.
«Το χρέος σε δολάρια που λείπει από τις συμφωνίες ανταλλαγής/προθεσμιακές συναλλαγές και τις ανταλλαγές νομισμάτων είναι τεράστιο», αναφέρει το ελβετικό ίδρυμα, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη άμεσων πληροφοριών σχετικά με την κλίμακα του προβλήματος ως βασικό ζήτημα.
«Σε περιόδους κρίσης, οι πολιτικές για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των βραχυπρόθεσμων πράξεων δολαρίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (π.χ. οι γραμμές ανταλλαγής των κεντρικών τραπεζών) βρίσκονται υπό σύγχυση», σημειώνει η BIS.
The BIS Quarterly Review is out #BISQuarterly #FX #HiddenDebt #Derivativeshttps://t.co/YIelbqFYwm pic.twitter.com/B1lSxdsdrv
— Bank for International Settlements (@BIS_org) December 5, 2022
Τα ευρήματα από την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα αγοράς συναλλάγματος.
Υπολογίστηκε ότι οι ανταλλαγές συναλλάγματος αξίας 2,2 τρισ. δολαρίων κινδυνεύουν να αποτύχουν να διευθετηθούν οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα λόγω ζητημάτων μεταξύ των αντισυμβαλλομένων, υπονομεύοντας ενδεχομένως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το ποσό που βρίσκεται σε κίνδυνο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου παραδοτέων συναλλαγματικών ισοτιμιών και είναι αυξημένο κατά 1,9 τρισ.δολάρια σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έρευνα για τα swaps.
Οι ανταλλαγές συναλλάγματος συνεχίζουν επίσης να απομακρύνονται από τις πολυμερείς πλατφόρμες συναλλαγών προς «λιγότερο ορατούς» χώρους που εμποδίζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής «να παρακολουθούν κατάλληλα τις αγορές συναλλάγματος», ανέφερε.
Ο Επικεφαλής Έρευνας και Οικονομικός Σύμβουλος της τράπεζας, Hyun Song Shin, εν τω μεταξύ, περιέγραψε τα πρόσφατα προβλήματα της αγοράς κρυπτογράφησης, όπως η κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX και των σταθερών νομισμάτων TerraUSD και Luna, ότι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα περισσότερα τραπεζικά κραχ.