Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, μπορεί να είναι ο πιο θερμός υπερασπιστής του ευρώ, ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι παρά τα καθησυχαστικά μνήματα, αναφέρει το Bloomberg.
Οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία υπενθυμίζουν πως παρά τα κίνητρα και την ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ο κίνδυνος παραμένει, ιδιαίτερα αν σε βάθος χρόνου τα χειρότερα πολιτικά σενάρια για την Ελλάδα και την Ισπανία επιβεβαιωθούν.
Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ καθησύχασαν εν μέρει τις αγορές αλλά αναλυτές αναρωτιούνται έως πότε θα συνεχιστεί η περίοδος χάριτος. «Μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές η ποσοτική χαλάρωση προσφέρει μόνο μια στήριξη», δήλωσε ο αναλυτής της Aviva Investors, Charles Diebel.
Οι χώρες που χαρακτήρισαν την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση παραμένουν εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αναταραχές στις αγορές.
Στην Πορτογαλία η νέα κυβέρνηση είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν φόβοι για παρόμοια κατάσταση στην Ισπανία και την Ελλάδα. Στην οικονομική αβεβαιότητα έχει προσθέτει η προσφυγική κρίση και ο κίνδυνος ενός Brexit.
«Μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να καθησύχασε τις αγορές δεν μπορεί όμως να εξουδετερώσει τις πολιτικές αναταραχές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit SpA, Marco Valli.
Η απόδοση των δεκαετών ομόλογων της Πορτογαλίας έχει αυξηθεί από τότε που ο πρωθυπουργός Antonio Costa δεσμεύτηκε να μειώσει την πολιτική της λιτότητας. Στην Ιταλία και την Ισπανία ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί ζημίες ενώ οι επενδυτές είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί.
Οι Ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 20% αυτό τον μήνα λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η Ιταλία με την Κομισιόν αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση.
Παράλληλα, στην Ελλάδα οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν ξανά καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μια νέα αναμέτρηση με τους δανειστές για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Ο Charles Diebel σχολιάζει χαρακτηριστικά, ότι αν κάποιος ανησυχεί για το ισπανικο χρέος λόγω πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, η γνώμη του δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το γεγονός ότι το αγοράζει η ΕΚΤ.
Στο σημείο αυτό πρέπει σημειωθεί ωστόσο ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βρίσκεται σε λειτουργία μόλις 10 μήνες ώστε να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε αποτελεσματικότερα τις αστοχίες της ευρωζώνης, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω νομικών περιορισμών και αμφισβητήσεων.
Παρά τις αβεβαιότητες που ελλοχεύουν πάντως, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην επίτευξη πληθωρισμού ύψους 2%. Εφόσον πολιτικές ή άλλες συνθήκες δυσχεράνουν την κατάσταση οικονομία, η ΕΚΤ τότε θα αυξήσει περεταίρω τις αγορές της, εκτιμά ο M. Valli.
Ο κ. Draghi ήδη την περασμένη εβδομάδα, στο Ντάβος, υπέδειξε ότι η ΕΚΤ θα επιτείνει την ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο. «Διαθέτουμε πληθώρα εργαλείων, τη βούληση αλλά και την ικανότητα να ενεργήσουμε και να τα αναπτύξουμε», ήταν η δήλωσή του.
Αντί να υποχωρήσει στην κριτική που ασκείται για την αποτυχημένη εδώ και τρία χρόνια προσπάθεια της ΕΚΤ να φτάσει το στόχο πληθωρισμού που είχε θέσει, ο κ. Draghi είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τις πολιτικές τόνωσης για όσο καιρό χρειαστεί.
Παράλληλα όμως, η προσφυγική κρίση φαίνεται να εξαντλεί το πολιτικό κεφάλαιο της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροής, Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης και το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων ενδέχεται να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
Επιπλέον, η εκλογή ενός μετώπου ενάντια της λιτότητας στην Ισπανία ή η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία μοιάζουν συνθήκες ικανές να αποτρέψουν τους επενδυτές από την αγορά εθνικών χρεών, σε σημείο που θε χρειαστεί να εμπλακεί η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ABN Amro NV, Nick Kounis.
«Οι αβεβαιότητες της περιφέρειας θα επιμείνουν» συμπλήρωσε. Όπως εκτιμά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και υφίστανται πιθανοί κίνδυνοι παντού.