Η αόρατη μάχη μεταξύ FBI και Apple

Η αόρατη μάχη μεταξύ FBI και Apple

Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 το τελευταίο λειτουργικό σύστημα του iPhone, το iOS 8, εξέθεσε τις νέες λειτουργίες για τα μηνύματα, το νέο app για την υγεία και τις φωτογραφίες χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει έστω και μια φορά τη σημαντικότερη ανάπτυξη του λογισμικού, αναφέρει το Bloomberg.

Καλά κρυμμένο μέσα στο νέο λειτουργικό σύστημα ήταν μια δραματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Apple κρυπτογραφεί τα δεδομένα στα iPhones. Το νέο αυτό σύστημα κατέστησε αδύνατον για τις αρχές - και για την ίδια την Apple – να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από τη συσκευή χωρίς τον ειδικό κωδικό πρόσβασης.

Μετά την παρουσίαση, η Apple έδωσε στο FBI πρόσβαση στο iOS 8 ώστε να μπορέσει να μελετήσει τις επιπτώσεις του νέου συστήματος στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Το FBI συνειδητοποίησε γρήγορα πως η Apple είχε αποκλείσει ένα σημαντικό εργαλείο πρόσβασης σε πληροφορίες υπόπτων που οι αρχές χρησιμοποιούσαν εδώ και χρόνια. Ξαφνικά φωτογραφίες, μηνύματα, κείμενα, σημειώσεις και δεκάδες άλλα στοιχεία που αποθήκευαν τα κινητά δεν ήταν πλέον προσβάσιμα.  

Η νέα κρυπτογραφημένη προστασία των δεδομένων πυροδότησε μια αόρατη μάχη που τον περασμένο μήνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν δικαστής της Καλιφόρνιας χορήγησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ένταλμα με το οποίο υποχρέωνε την Apple να ξεκλειδώσει ένα iPhone που χρησιμοποίησε ο Syed Farook ένας από τους δράστες που σκότωσαν 14 άτομα στο San Bernardino. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 22 Μαρτίου.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης είναι πιθανό να λυθεί στο Κογκρέσο ή στο Ανώτατο Δικαστήριο με την δημιουργία νόμου που θα υποχρεώνει την Apple και άλλες εταιρείες να παρέχουν στις αρχές τη δυνατότητα να παρακάμπτουν το νέο σύστημα ασφαλείας. Αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ως ντόμινο καθώς και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα του FBI.        

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, κινδυνεύει να απομονωθεί από τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, το Facebook και τη Microsoft καθώς μια - μία τάσσονται υπέρ της Apple.

Όσο πιο ψηλό το διακύβευμα τόσο πιο δύσκολη η λύση

«Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο», δήλωσε δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου νομικό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικές πολιτικές και τεχνολογικές συνέπειες.

Η Apple, ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI αρνήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις επί του θέματος.

Η Apple υποστηρίζει πως το νέο λογισμικό είναι αναγκαίο ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της καθώς οι χάκερ παραβιάζουν όλο και συχνότερα τα δεδομένα σε μια εποχή που οι άνθρωποι μοιράζονται όλο και περισσότερες πληροφορίες μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Για τον διευθυντή του FBI, James Comey, η κρυπτογράφηση δεν είναι απλώς ένα τεχνικό χαρακτηριστικό ή ένα τρικ για το μάρκετινγκ καθώς έχει σοβαρές συνέπειες για την επιβολή του νόμου και την εθνική ασφάλεια.   

Ωστόσο, η Apple είναι πεπεισμένη πως βρίσκεται σε κοινό έδαφος με τον Λευκό Οίκο μιας και ο Tim Cook διατηρεί μια εποικοδομητική σχέση με την κυβέρνηση του Barack Obama. Στα τέλη του 2014, η Apple εργάστηκε στενά με αξιωματούχους της κυβέρνησης για να πιέσουν την Κίνα να μην υιοθετήσει πολιτικές κατά της κρυπτογράφησης. Τελικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα επιτευχθεί και η Κίνα υποχώρησε. H Apple σχημάτισε τη λανθασμένη εντύπωση πως ο Λευκός Οίκος θα ακολουθούσε την ίδια πορεία στην αμερικανική νομοθεσία.

Το θέμα της κρυπτογράφησης πήρε μεγάλες διαστάσεις στο Λευκό Οίκο μέσα στους επόμενους μήνες όταν το  καλοκαίρι του 2015 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC) ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία από τις εταιρείες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υποστηρίξει κάποια από τις προτάσεις του NSC.       

Βλέποντας πως ο Λευκός Οίκος δεν επρόκειτο να πιέσει ώστε να δημιουργηθεί μια νέα νομοθεσία ο διευθυντής και αξιωματούχοι του FBI αποφάσισαν να εκφράσουν πιο έντονα την ανησυχία τους για την κρυπτογράφηση.

Από την πλευρά της η Apple κατέθεσε ένσταση για την παροχή δεδομένων από το iPhone που χρησιμοποίησε έμπορος ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη. Αυτή η «μικρή» διαφωνία που πέρασε απαρατήρητη προανήγγειλε τη μεγάλη διαμάχη που θα ακολουθούσε λίγους μήνες μετά στην Καλιφόρνια.

Παρά τη διαμάχη μεταξύ τους, η Apple συνέχισε να συνεργάζεται με το FBI στην περίπτωση του San Bernardino. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε από την εταιρεία να παρακάμψει την λειτουργία κρυπτογράφησης στο iPhone ενός από τους δράστες απάντησε πως δεν είχαν τον ειδικό κώδικα πρόσβασης στη συσκευή.     

Μεσούσης αυτής της σύγκρουσης, ο Tim Cook κάλεσε την κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ μιας ισχυρότερης κρυπτογράφησης ως παράδειγμα προς τις άλλες χώρες. Από την πλευρά της η Γενική Εισαγγελέας, Loretta Lynch, αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες της κρυπτογράφησης στην εθνική ασφάλεια και τόνισε πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση.    

Στις αρχές του Φεβρουαρίου ο γενικός σύμβουλος του FBI, James Baker, ενημέρωσε τον  δικηγόρο της Apple, Bruce Swell, πως θα κατατεθεί έφεση για να ξεκλειδώσει η εταιρεία το iPhone του Farook. Λίγες μέρες αργότερα ο διευθυντής του FBI παρουσιάστηκε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας και κατέθεσε πως το iPhone του Farook περιέχει κρίσιμα στοιχεία τα οποία ήταν ωστόσο κρυπτογραφημένα.

Στις 16 Φεβρουαρίου δικαστής στο Riverside της Καλιφόρνιας διέταξε την Apple να συνεργαστεί με το FBI και να ξεκλειδώσει το επίμαχο iPhone. Η εταιρεία εξέφρασε την έκπληξή της όταν το FBI δημοσιοποίησε τη διαμάχη μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες περιπτώσεις η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην εκδοθεί απόφαση που να αναγκάζει την Apple να ξεκλειδώσει iPhone με το λογισμικό iOS 8.

Μια μάχη η οποία διεξαγόταν στα παρασκήνια την τελευταία διετία, ξαφνικά ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σημάδια πως η διαμάχη θα λάβει τέλος σύντομα. O πρόεδρος Obama έχει ταχθεί υπέρ του FBI κατηγορώντας την Apple για αυταρχισμό. Εν τω μεταξύ πολλές τεχνολογικές εταιρείες παίρνουν περισσότερα μέτρα για να ενισχύσουν τα λογισμικά τους.

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Timothy Edgar, δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο αντιτιθεμένων. «Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως  η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι να μην μπορείτε να ακούσετε τις συνομιλίες μου χωρίς ένταλμα. Για τους τεχνολόγους η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι να μην μπορείτε να ακούσετε τις συνομιλίες, τελεία και παύλα. Είναι δύσκολο να συμβιβάσεις τις δύο αυτές απόψεις», τόνισε.  

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Timothy Edgar, δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο αντιτιθεμένων. «Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως  η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι να μην μπορείτε να ακούσετε τις συνομιλίες μου χωρίς ένταλμα. Για τους τεχνολόγους η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι να μην μπορείτε να ακούσετε τις συνομιλίες τελεία και παύλα. Είναι δύσκολο να συμβιβάσεις τις δύο αυτές απόψεις», τόνισε.