Θυμίζοντας «Βαρουφάκειο σκηνικό» η χθεσινή τριπλέτα υπουργών επιχείρησε, για μια ακόμη φορά, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι «αντιστέκεται» για το καλύτερο των Ασφαλισμένων και φορολογουμένων.
Η αλήθεια όμως είναι μια και πολύ σύντομα θα γίνει αντιληπτή από το σύνολο των ασφαλισμένων και εργαζομένων, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται άμεσα με την ψήφιση του Ασφαλιστικού οι διατάξεις του οποίου θα ισχύσουν από την ημέρα δημοσίευσής του στο ΦΕΚ προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και του Φορολογικού που θα εκτινάξει τις τιμές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων.
Τα νέα «βάρη» θα γίνουν ακόμη πιο δυσβάσταχτα μόλις υλοποιηθούν και οι αλλαγές στους άμεσους φόρους, που θα φέρουν επιβαρύνσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους με μηνιαίο μισθό από 710 έως και 1.570 ευρώ, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με εισοδήματα 833 έως 1.833 ευρώ/μήνα.
Προς το παρόν πάντως το οικονομικό επιτελείο, παρά τη χθεσινή «αποφασιστικότητα» που επέδειξε για «μονομερή» υλοποίηση του Μνημονίου, αποφεύγει επιμελώς να αποκαλύψει το συνολικό «λογαριασμό» στους πολίτες.
Μπορεί η «κυρίαρχη κυβέρνηση» να προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίων και μέτρων χωρίς συμφωνία, ασχέτως φυσικά εάν θα υποχρεωθεί ενδεχομένως να τα αποσύρει σύντομα, εάν δεν ικανοποιούνται οι στόχοι ειδικά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ωστόσο οι «αγριάδες» προς τους «βάρβαρους» δανειστές εξαντλούνται μέχρι εκεί.
Διότι η κυβέρνηση είναι προφανώς τόσο «κυρίαρχη» που δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμη το συνολικό «πακέτο» μέτρων και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού δεν έχει πάρει «έγκριση».
Γι αυτό και οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, ποιές θα είναι, σε ποιά προϊόντα και σε τι ύψος, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι ότι και αυτές θα πρέπει να καλύψουν «κενό» ύψους 1% του ΑΕΠ, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Liberal.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπαινίχθηκε ότι θα φτάσει μέχρι και στην παραίτηση εάν η κυβέρνηση αποδεχτεί μείωση αφορολογήτου ορίου κάτω από τα 9.090 ευρώ, όμως απέφυγε να πει έστω και μια κουβέντα για τις απαιτήσεις του κουαρτέτου όσον αφορά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα, εσκεμμένα προφανώς, άφησε να αιωρούνται στον αέρα όλες οι πληροφορίες που μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις αυξήσεις που έχουν βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, μήπως και χρειαστούν να προστεθούν κι άλλες στο νομοσχέδιο εάν δεν «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό.
Το σίγουρο βέβαια είναι ότι αναπόφευκτα πρέπει να θεωρούνται, όπως έχει επισημάνει το liberal.gr, τα εξής νέα μέτρα:
- αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, με την τιμή τη βενζίνης να φθάνει και το 1,38 ευρώ/λίτρο
- αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα (από 0,20 έως 1 ευρώ το πακέτο)
- αύξηση του τέλους που επιβάλλεται στην κινητή τηλεφωνία (απόδοση 50 εκατ. ευρώ)
- επιβολή νέου τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση (απόδοση 30 εκατ. ευρώ)
- θέσπιση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Στην άμεση φορολογία πάντως οι ανατροπές έχουν οριστικοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του liberal.gr, για έκπτωση φόρου στις 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ που ήταν και η οποία για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.
Μείωση που οδηγεί φυσικά το αφορολόγητο όριο στα 9.090 ευρώ και σε επιβαρύνσεις τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδήματα από 10.000 έως και 22.000 ευρώ, καθώς και τους «πλούσιους» με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
«Τυχεροί» ίσως αισθανθούν όσοι δηλώνουν σε ετήσια βάση εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αφού θα πληρώνουν μικρότερο φόρο στην Εφορία, ή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 32.000 ευρώ. Όμως το «ταμείο» θα πρέπει να το κάνουν μετά την καταβολή και των Ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού τα συγκεκριμένα εισοδήματα είναι που θα επιβαρυνθούν περισσότερο και σίγουρα θα είναι «μείον».
Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείου Οικονομικών, και θα έχει τους εξής συντελεστές:
- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
- 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)
- 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ)
- 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Το σχέδιο νόμου φέρνει επίσης αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, με τον «μικρό» συντελεστή να διαμορφώνεται στα 2,2% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 και τον ανώτατο συντελεστή στο 10% (από 8% σήμερα), αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 15%, από 12.001 έως 35.000 ευρώ σε 35%, ενώ άνω των 45.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 45%), των μερισμάτων από 10% σε 15%, αλλά και αυξημένη επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων ειδικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τον ΕΝΦΙΑ 2016.