Μπορεί την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο να ξέσπασε ανοδικά ξεχωρίζοντας από όλες τις διεθνείς αγορές ύστερα από το ισχυρότατο «λιώσιμο» αποτιμήσεων της περασμένης εβδομάδας, όμως, όπως έδειξε (και) χθες η εικόνα των διεθνών αγορών, ο προβληματισμός, η σύγχυση και η ανησυχία από τις επιπτώσεις του κορονοϊού παραμένουν στο ακέραιο.
Αυτό, νομοτελειακά θα επηρεάσει και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που παρ' ότι είχε υπερβάλει στην πτώση την περασμένη εβδομάδα, άρα είχε και έχει λόγους καλύτερης κίνησης τώρα, εντούτοις σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα.
Ένα διεθνές κλίμα, που επιβεβαιώνει τους... τριγμούς στην οικονομία και τη μεγάλη ανησυχία ευρύτερα, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.
Τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν έντονα ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης αλλά στο τέλος έχασαν σχεδόν το σύνολο των κερδών τους, ενώ χθες παρά το σημαντικό ενδοσυνεδριακό ράλι, το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο από το ήμισυ των κερδών στο υψηλό ημέρας! Και όλα αυτά, μετά τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων πολλών ετών, όπως ήταν το 5ήμερο που προηγήθηκε.
Την ίδια ώρα, μετά το εντυπωσιακό ράλι αντίδρασης της Δευτέρας στη Wall Street όπου ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1.293 μονάδες και άνω του 5%, χθες, παρά την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed που μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης εν μέσω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν και έκλεισαν με νέες εξαιρετικά μεγάλες απώλειες!
Οι πιο... αισιόδοξοι λένε ότι η κίνηση της Fed εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί (!), άλλοι όμως κάνουν πιο δυσμενή ανάγνωση, τονίζοντας ότι η κινητοποίηση για στήριξη και η επίσπευση της μείωσης επιτοκίων αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος!
Προσέγγιση που ασφαλώς είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ζυγίσει – και δεν μπορεί να το κάνει εκ των πραγμάτων ακόμα – το σύνολο των επιπτώσεων από τον ιό σε πλήθος κλάδων. Η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με την πιο ασύμμετρη απειλή που θα μπορούσε να βιώσει, εν μέσω της μεγαλύτερης καραντίνας στην ιστορία. Εύλογα οικονομίες και αγορές προεξοφλούν δυσμενές «γύρισμα» της οικονομίας και ανακοπή του momentum σε κλάδους – οδηγούς όπως ο τουρισμός, ναυτιλία, αερομεταφορές και εμπόριο.
Η Ελλάδα και η εγχώρια αγορά
Μέσα σ' αυτό το κάθε άλλο παρά ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη ρίσκων και νέων επενδυτικών ανοιγμάτων, η Ελλάδα, μολονότι δεν έχει πολλά περιστατικά κονονοϊού, εντούτοις «λούζεται» όλες τις επιπτώσεις της καραντίνας που της... αναλογεί, με το πλήγμα στον τουρισμό, στην κατανάλωση και στις μετακινήσεις, να είναι ήδη ορατό.
Η ματαίωση κάθε μικρής ή μεγάλης διοργάνωσης ή συνάθροισης, όπως εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας (Food Expo), μεγάλων συνεδρίων (Forum των Δελφών) αλλά και πάσης φύσεως άλλων εκδηλώσεων διασκέδασης και αθλητισμού, έχουν επιφέρει ήδη ισχυρό πλήγμα σ' όλη την «αλυσίδα» που συνδέεται με τέτοια γεγονότα. Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης αλλά και δίκτυο μετακινήσεων, έχουν ήδη μεγάλη ζημιά.
Όπως δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM”, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας καταγράφηκε μείωση κατά 40% περίπου στα οργανωμένα ταξίδια σε σχέση με πέρσι.
«Οι οδικές εκδρομές δεν έγιναν, ο κόσμος δεν είχε ενδιαφέρον να πάει σε προορισμούς όπου ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν. Ο κόσμος λόγω του κορονοϊού φοβάται να ταξιδέψει και αναβάλλει τις εκδρομές του», δήλωσε ο κ. Θεολόγης.
Μέσα σ' όλα αυτά και την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ώστε να γυρίσει το κλίμα, ήρθε να προστεθεί η ραγδαία κλιμάκωση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλάζοντας ξανά εξ ολοκλήρου την ατζέντα αλλά και τις προτεραιότητες!
Το χρηματιστήριο που πάντα προεξοφλεί καταστάσεις και μελλούμενα, σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, χθες έβγαλε καλή αντίδραση, που όμως ήταν πρωτίστως τεχνικής φύσης και κίνηση ελατηρίου μετά την πολύ μεγάλη ζημιά της περασμένης εβδομάδας. Έχοντας χάσει και τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω αργίας, κάλυψε χθες μέρος του χαμένου εδάφους, σε μια συνεδρίαση που ο τζίρος – για έκτη συνεχή ημέρα – ξεπέρασε κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 153,6 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, τα 146,2 εκατ. ευρώ από το τζίρο διακινήθηκαν στον FTSE 25, που σημαίνει ότι σε όλη την υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 7,43 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για μια πιστοποίηση της μονοδιάστατης έως και στρεβλής εικόνας της αγοράς, όπου το σύνολο σχεδόν των κεφαλαίων επικεντρώνεται στις 25 «μεγάλες», ενώ όλο το υπόλοιπο ταμπλό αφυδατώνεται από συναλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766,32 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 6,38%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 774,33 μονάδες όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 7,49%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.944,62 μονάδες με άνοδο 6,65%, ενώ έφτασε έως το +7,38% και τις 1.957,92 μονάδες ενδοσυνεδριακά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 639,81 μονάδες με ράλι +11,24% που ήταν και το υψηλό ημέρας! Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά, μέσα στο τοπίο σύγχυσης και ανησυχίας που διαμορφώνεται ευρύτερα.