Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Τι άλλαξε ξαφνικά και το χρηματιστήριο καταγράφει ράλι ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σε χαμηλό έτους, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι απειλούν να μην μας δώσουν τα 750 εκατ. ευρώ που θα «ξεκλείδωνε» η δεύτερη μεταμνημνονιακή αξιολόγηση;
Όπως ανέφερε χθες βράδυ το Reuters, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από τα χρήματα που εξασφάλισε μέσω της συμφωνίας για το χρέος επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Διότι είπαμε, τα μνημόνια τελείωσαν αλλά οι αξιολογήσεις συνεχίζονται.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο η έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν θετικές εξελίξεις μεταξύ της 27ης Φεβρουαρίου και της 11ης Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο δείχνουν. Πληροφορίες του Liberal.gr, αναφέρουν ότι έχει ήδη γίνει προεργασία για τις κινήσεις που θα κλείσουν θετικά την αξιολόγηση στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, στην περίπτωση που η έκθεση είναι αρνητική. Για παράδειγμα, ο νέος νόμος Κατσέλη αναμένεται να λάβει το πράσινο φως των Θεσμών αν και δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες προσαρμογές στα προτεινόμενα όρια, οι οποίες ωστόσο δεν θα αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο.
Όμως, το βασικό είναι ότι η αγορά σήμερα δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τα σπάσει με τους δανειστές και ταυτόχρονα προεξοφλεί ότι θα στηθούν κάλπες τον ερχόμενο Μάιο. Η έξοδος στις αγορές μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Moody''s, την 1η Μαρτίου, και η επιτάχυνση των λύσεων για τα «κόκκινα» δάνεια δίνουν θετικό τόνο μετά από μακρά περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ και με την παραδοχή ότι οι εκλογές θα γίνουν εντέλει τον Μάιο, η αγορά περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Αν, μάλιστα, εξετάσει κάποιος προσεχτικά τις αναλύσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης, που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, θα δει ότι εμπεριέχουν ένα κοινό μήνυμα. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ακραίες συμπεριφορές που θα αναβιώσουν την κόντρα με την Ευρώπη, οι επενδυτές «ποντάρουν» στον περιορισμό του πολιτικού κινδύνου. Ενός κινδύνου που στοίχειωσε την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.
Το χρηματιστήριο, λοιπόν, ποντάρει σε μία σειρά θετικών εξελίξεων. Η κυβέρνηση θα τα βρει με τους δανειστές, η Moody''s θα αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ και το δημόσιο θα βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο και οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο αντί για τον Οκτώβριο.
Χθες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 450,54 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 6,2%, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να ενισχύεται περίπου 2,5%, όταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή σημείωνε απώλειες. Με στήριξη από τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά το επίπεδο των 660 μονάδων και πλέον εμφανίζει κέρδη της τάξης του 8,8% μέσα στο 2019. Οι τράπεζες, μάλιστα, μετά τη συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη και την αναμενόμενη επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, βλέπουν τις μετοχές τους να γυρίζουν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μέσα στο 2019.
Για μία ακόμη φορά οι τράπεζες δείχνουν ότι η επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη Λεωφόρο Αθηνών τους επόμενους μήνες και χρόνια, από τη στιγμή που ο πολιτικός κίνδυνος περιορίζεται.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός του πολιτικού κινδύνου όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές αποτελεί θετική εξέλιξη για την επενδυτική εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να σημειωθεί ράλι σε χρηματιστήριο και ομόλογα με το που θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, πόσο μάλλον αν αυτές θα είναι πρόωρες. Διότι όσο μικρότερη είναι η προεκλογική περίοδος τόσο περιορίζεται ο αντίκτυπος από το «πάγωμα» που παρατηρείται κάθε φορά που στήνονται κάλπες.
Μέσα στο ευνοϊκό για τα κρατικά ομόλογα περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε χθες στο 3,753%, θυμίζοντας τις περσινές προσπάθειες εξόδου στις αγορές. Μόνο που φέτος η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων, έχει να επιδείξει δύο συνεχή έτη ανάπτυξης και οι προοπτικές μοιάζουν καλύτερες, με αποτέλεσμα η 10ετής έκδοση να έχει μία ευκαιρία να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση.