Όσο καλή χρονιά ήταν για τον χρυσό το 2020, τόσο άσχημη φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον – να είναι το 2021. Πέρυσι ξεκίνησε τη χρονιά στα 1550 δολάρια/ουγγιά και τελείωσε κοντά στα 1950, ενώ ενδιάμεσα ξεπέρασε για λίγο και τα 2000 δολάρια/ουγγιά. Στους δύο πρώτους μήνες του 2021 έχει πέσει από τα 1950 κοντά στα 1700 δολάρια/ουγγιά.
Οι λόγοι της περσινής ανόδου είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη ρευστότητα που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες, τα πολύ χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια και τα μεγάλα πακέτα στήριξης που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικράτησε και κάποιες γεωπολιτικές εντάσεις στήριξαν την τιμή του χρυσού και την οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά.
Το νέο έτος μπήκε όμως κάπως διαφορετικά, αφού παρά τις αυξημένες πιθανότητες για συνέχιση εφαρμογής επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών πως δεν θα ανεβάσουν τα επιτόκια και δεν θα σταματήσουν να παρέχουν ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αγορές επέλεξαν να κοιτάξουν λίγο πιο μακριά. Έτσι, είδαμε μία σταδιακή άνοδο των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων σχεδόν σε όλο τον κόσμο, καθώς άρχισε μία προσπάθεια προεξόφλησης της επιστροφής των πραγμάτων σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση με τη βοήθεια των εμβολίων. Η προεξόφληση της επιστροφής σε καλύτερες και πιο ομαλές ημέρες δεν έκανε καλό στον χρυσό, αφού όπως ξέρουμε, συνήθως προτιμά τις ακραίες νομισματικές και επιτοκιακές συνθήκες (πολύ χαμηλά επιτόκια, ή πληθωριστικά φαινόμενα). Για να είμαστε όμως και λίγο πιο κυνικοί, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων ήταν πολύ μεγάλα για τον βασιλιά των πολύτιμων μετάλλων όπως και ο πειρασμός για την πραγματοποίησή τους.
Λόγω της πτώσης της τιμής του μετάλλου, το 2021 ξεκίνησε άσχημα για τις μετοχές των εταιρειών των χρυσωρυχείων, μετά από μία χρονιά που για τις περισσότερες από αυτές, ήταν καλύτερη απ’ ότι για το ίδιο το μέταλλο. Το γεγονός πως η άνοδος της τιμής του χρυσού μεταφράζεται αμέσως σε σημαντικότατη αύξηση των κερδών καθώς το κόστος παραγωγής είναι αρκετά χαμηλότερα από τα τωρινά επίπεδα βοήθησε πολύ τις μετοχές τους, σε συνδυασμό με την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση που ασκούν οι περισσότερες από αυτές τα τελευταία χρόνια.
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Newmont Corporation (NEM NYSE) που είναι η μεγαλύτερη και η Barrick Gold Corporation (GOLD NYSE) που είναι η δεύτερη σε μέγεθος.
Τα ορυχεία τους βρίσκονται ως επί το πλείστον σε σχετικά «ασφαλείς» χώρες και, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων τους, θα πετυχαίνουν υψηλές εξορυκτικές αποδόσεις για πολλά χρόνια ακόμα. Και οι δύο έχουν δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη σωστή διαχείριση των οικονομικών τους, αποφεύγοντας τα μεγάλα έξοδα και τα πολύ φιλόδοξα σχέδια για επέκταση. Προτιμούν να μειώσουν το κόστος εξόρυξης του χρυσού στα ορυχεία τους με τελικό στόχο την αύξηση των θετικών ταμειακών ροών και της κερδοφορίας τους.
Αποτέλεσμα της προσεκτικής οικονομικής διαχείρισης των δύο επιχειρήσεων είναι πως η μεν Barrick μηδένισε τον καθαρό δανεισμό της μέσα στο 2020 (πριν μερικά χρόνια ήταν πάνω από 10 δισ. δολάρια Η.Π.Α.) ενώ η Newmont τον έχει περιορίσει σε ένα ύψος λίγο πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Εντυπωσιακές είναι και οι ταμειακές ροές των δύο εταιρειών. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2020 έφθασαν και για τις δύο περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο για άσκηση γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής και αγορές ιδίων μετοχών. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συνεχής αύξηση της καθαρής κερδοφορίας και των διανεμόμενων μερισμάτων τα τελευταία χρόνια.
Με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα για το 2020, η σχετική κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Για την Newmont, τα κέρδη ανά μετοχή είναι περίπου 3,3 δολάρια και το ετήσιο μέρισμα προς διανομή 2,2 δολάρια, ενώ για την Barrick τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν τα 1,3 δολάρια και το μέρισμα τα 0,36 δολάρια ανά μετοχή (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σχεδόν ισόποση έκτακτη διανομή προς τους μετόχους). Λαμβάνοντας υπόψη μας τα χθεσινά κλεισίματά τους, (56,80 για την NEM και 19,86 για την GOLD) βλέπουμε πως η τιμή προς τα κέρδη (P/E) είναι κοντά στο 16 για την πρώτη και στο 15 για την δεύτερη, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις είναι κοντά στο 4% (αν μετρήσουμε και την έκτακτη διανομή της GOLD).
Όπως είπαμε και πριν όμως, η κακή πορεία της τιμής του χρυσού έχει πλήξει τις μετοχές των δύο εταιρειών. Η μεν NEM έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% από τα περσινά ψηλά της ενώ η GOLD κατά 30% περίπου, ίσως και γιατί η Berkshire Hathaway του Warren Buffet ρευστοποίησε το σύνολο της αξιόλογης συμμετοχής της, αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους τελευταίους μήνες.
Η πτώση τους είναι αρκετά σημαντική και οι αποτιμήσεις τους είναι πλέον ελκυστικές με βάση τα αποτελέσματα του 2020. Για όποιον (όπως εμείς) πιστεύει πως τα περιθώρια πτώσης της τιμής του χρυσού δεν είναι πολύ σημαντικά και οι σχετικοί φόβοι είναι υπερβολικοί, η επένδυση σε μία από αυτές τις εταιρείες είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, ίσως καλύτερη και από τον ίδιο τον χρυσό.
Ας μην ξεχνάμε πως ο χρυσός δεν δίνει μέρισμα ενώ οι δύο εταιρείες δίνουν, και μάλιστα καλά, μερίσματα. Και ας έχουμε στο νου μας κάτι που δεν αναφέραμε παραπάνω: Και η Newmont και η Barrick έχουν και ορυχεία χαλκού, τα οποία φέρνουν πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών τους, ποσοστό το οποίο μάλλον θα αυξηθεί φέτος λόγω της εξαιρετικής πορείας του Dr. Copper. Άρα δεν τις πειράζει και τόσο πολύ η οικονομική ανάκαμψη, που τόσο έχει φοβίσει κάποιους επενδυτές.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.