Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά στερεί η ελληνική κυβέρνηση η οποία χρωστάει στο εσωτερικό της χώρας περισσότερα από 27 δισ. ευρώ. Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα έπρεπε να μειώνονται, όχι μόνο για να καταφέρει η κυβέρνηση να τα μηδενίσει, αλλά και για να τονωθεί η οικονομία, φορτώνει νέες οφειλές στις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, περικόπτει το πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ «στεγνώνει» από ρευστό όλους τους κρατικούς φορείς.
Στα τέλη Δεκεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) είχε δανειστεί από αυτούς 24,5 δισ. ευρώ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μισθούς, την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα να αναπτυχθούν. Μάλιστα οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν αρχίσει και διογκώνονται με ορατό τον κίνδυνο αρκετές επιχειρήσεις να «σκάσουν» εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων τους.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ νέα χρέη, παρά το γεγονός ότι από το πρόγραμμα έλαβε ισόποσο ποσό για την εξόφληση των υποχρεώσεων της.
Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
Την στιγμή που η κυβέρνηση χρωστάει περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας υπόσχεται νέο πακέτο παροχών. Διατήρηση αφορολόγητου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη είναι μερικά από αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, οι υποσχέσεις αυτές, χωρίς κανέναν σχεδιασμό μπορούν να είναι και μοιραίες για τη χώρα. Μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα πίσω, στα δύσκολα διογκώνοντας το χρέος που ξεπερνάει τα 350 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών, η «λίστα» με όλα τα θετικά μέτρα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ όλο το «πακέτο» στήνεται με βάση το υπερπλεόνασμα που παρουσίασε το 2018 ο προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα των Μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις Βρυξέλλες το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,1%, σημειώνοντας υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ πάνω από τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η νέα υπέρβαση σε απόλυτα μεγέθη ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ διευκολύνοντας έτσι τα κυβερνητικά σχέδια για τις νέες παροχές. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν οι θεσμοί ενστερνίζονται τις προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.