Έχοντας χάσει 400 μονάδες ή ποσοστό 42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 56% σε επίπεδο τραπεζικού μέσα σε ενάμιση περίπου μήνα από τα υψηλά 5ετίας της 24ης Ιανουαρίου 2020, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ένα τεράστιο μέρος της ζημιάς που έχει γίνει – ή μένει να γίνει, από τον κορονοϊό.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε από τα υψηλά 5ετίας στα χαμηλά… 4ετίας, «καίγοντας» εξαιρετικά γρήγορα μια κεφαλαιοποίηση περίπου 25 δισ. ευρώ, «διαλύοντας» συνάμα ολόκληρο το όφελος από το ράλι του 2019, έτος όπου το Χ.Α. κέρδισε κεφαλαιοποίηση 16,4 δισ. ευρώ.
Πλέον, χωρίς φυσικά κανείς να μπορεί να προσδιορίσει που μπορεί να βρίσκεται ο πυθμένας της αγοράς, το σίγουρο είναι ότι σύσσωμο το Χ.Α. βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, τέτοια που δεν συναντώνται πολλές φορές στα χρονικά των αγορών.
Την Πέμπτη το Χ.Α. έκλεισε σε νέα χαμηλά 44 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8 Ιουλίου 2016 (στις 537,10 μονάδες), ενώ ο τραπεζικός δείκτης φλερτάρει εκ νέου με τα ιστορικά χαμηλά του, παρά την (όχι πειστική) αντίδραση της Παρασκευής.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 4ετίας αυτή την εβδομάδα χάνοντας 19,39% της αξίας του, με τον FTSE 25 να υποχωρεί 20,18% και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 22,27%!
Ασφαλώς, μέσα σ’ ένα περιβάλλον γενικευμένου πανικού, σπασίματος margins και άτακτων ρευστοποιήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλό, καμιά τεχνοκρατική προσέγγιση δεν έχει αξία στην αγορά, παρ’ ότι οι πτωτικές υπερβολές είναι σχεδόν πρωτοφανείς, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια.
Εξυπακούεται πως η πορεία του Χ.Α. είναι σε άμεση συνάρτηση με την εικόνα των διεθνών αγορών που επίσης βρίσκονται σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα.
Ένα από τα στοιχεία που ίσως δείχνει ότι αρχίζει και… στεγνώνει η διάθεση για χειμαρρώδεις νέες ρευστοποιήσεις, ίσως είναι το γεγονός ότι ενώ το πρώτο 12ήμερο της πρόσφατης ισοπεδωτικής πτώσης έγινε με τζίρους σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (φτάνοντας έως τα 182 εκατ.), οι τελευταίες τρεις συνεδριάσεις είχαν τζίρο αρκετά μικρότερο των 100 εκατ. ευρώ, με τη συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει τζίρο στα 80,9 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «η πτώση του πτώση του τζίρου τις τελευταίες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι ένα πρώτο θετικό σημάδι για την σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη, με την προϋπόθεση ότι και στους διεθνείς δείκτες θα υπάρξει ανακοπή της βίαιης υποχώρησης».
Σε κάθε περίπτωση, οι αποτιμήσεις πλέον κατά κοινή ομολογία είναι ελκυστικές, καθώς υπάρχουν πολλά μη τραπεζικά blue chips σε χαμηλά πολλών ετών – ακόμη και σε ιστορικά χαμηλά, ενώ και οι τράπεζες εξαϋλώθηκαν εκ νέου.
Ανέκαθεν ένας σημαντικός μπούσουλας που μαρτυρούσε την ελκυστικότητας μιας χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν η σχέση της συνολικής της κεφαλαιοποίησης συγκριτικά με το ΑΕΠ της χώρας.
Τώρα, αυτή η σχέση, λόγω της βίαιης πτώσης 400 μονάδων από τα υψηλά έχει κατέλθει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ κοντά στο 21%. Η ελληνική αγορά την τελευταία 25ετία διαπραγματεύεται κατά μέσο περίπου στο 50% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της «φούσκας» του '99 (που είχε φτάσει στο 174,4% του ΑΕΠ), αλλά και των πτωτικών στρεβλώσεων της τελευταίας δεκαετίας των μνημονίων και της πτώχευσης.
Βεβαίως, όπως δηλώνουν στο Liberal έγκριτοι αναλυτές, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν είναι... αντιπροσωπευτική, καθώς η αγορά έχει υποστεί μέγιστη στρέβλωση την τελευταία 15ετία μέσω της αποχώρησης δεκάδων ισχυρών εταιρειών, χωρίς ανάλογη αντικατάσταση, δεδομένου ότι την τελευταία δεκαετία ελάχιστες ήταν οι εισαγωγές.
Παράλληλα, στο Χ.Α. δεν περιλαμβάνεται σχεδόν καθόλου η μεγάλη βιομηχανία τη χώρας, ο τουρισμός που είναι ο κυριότερος καταλύτης για την ελληνική οικονομία και ο κλάδος που κράτησε όρθια τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Πλην της Aegean Airlines, της Λάμψα (Μεγάλη Βρεταννία) και του Intercontinental, ο τουρισμός δεν «εκπροσωπείται» στο Χ.Α.
Το μεγάλο… ξεφόρτωμα από τα υψηλά των 948 μονάδων
Από τις 24 Ιανουαρίου λοιπόν έως σήμερα, ακριβώς λόγω της έξαρσης της κρίσης με τον κορονοϊό αλλά και το συνδυασμό προβλημάτων της χώρας μας όπως μεταναστευτικό – προσφυγικό και τα προβλήματα με την Τουρκία, έχουν οδηγήσει σε μια από τις πιο ταχύτατες αποδομήσεις αποτιμήσεων στην ιστορία της ελληνικής αγοράς.
Κορυφαία βιομηχανικά blue chips αλλά και μετοχές που θεωρούνται αμυντικές, όπως π.χ. ο Τιτάνας έχουν αποδομηθεί σε ποσοστά 50%, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το βαθμό υπερπώλησης που βρίσκονται πλέον…
Όπως προαναφέρθηκε ο Γ.Δ. υποχωρεί 42% από τότε και ο τραπεζικός κοντά στο 56%, όμως η πλειονότητα των τίτλων του FTSE 25 έχει απώλειες από 30% έως 66%! Ελάχιστα είναι τα χαρτιά που έδειξαν κάποια άμυνα και κάποια ανθεκτικότητα, έχοντας καλύτερη συμπεριφορά από αυτή του Γενικού Δείκτη.
Στις τράπεζες, στην κορυφή των απωλειών από τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου είναι η Πειραιώς που υποχωρεί σε ποσοστό 63%, ακολουθεί η Εθνική με απώλειες 61,51%, η Eurobank -53,44% και η Alpha Bank -50,51%.
Στον ευρύτερο Large Cap και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, στην κορυφή της πτώσης με απώλειες 66% συναντάμε την Ελλάκτωρ, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί χάνοντας 58,41%. Η Viohalco έχει πτώση 55%, η Τιτάν είναι στο -49,70%, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο -48%, Μυτιληναίος -46,80%, Aegean Airlines -46,78%, ΕΧΑΕ -42%, ΕΛΠΕ -41%, Motor Oil -39%, Coca Cola HBC -36,61%, ΟΠΑΠ -35,37% και Fourlis -34,30%.
Την πιο ανθεκτική εικόνα έχουν οι Σαράντης, με πτώση 23,4%, ΟΤΕ -25%, ΑΔΜΗΕ -25,40%, Τέρνα Ενεργειακή -26,14%, ΕΥΔΑΠ -27% και ΟΛΠ -32%.