Την ανάγκη για κοινή δράση και ευελιξία χωρίς την επιβολή όρων στα πλαίσια του του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στη FAZ. O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές για να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευελιξία και τη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ ώστε να προσφέρουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις.
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό τρόπο δράσης και αλληλεγγύη. «Στην πανδημία τίθενται ζητήματα ηθικής αλλά και θέματα που αφορούν το δημόσιο χρέος. Κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος και περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε μόνα τους».
Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως θα μπορούσε να προκύψει «μια νέα κρίση χρέους με απρόβλεπτες συνέπειες εάν δεν υπάρξουν κοινές δράσεις και μια ορισμένη αμοιβαιοποίηση των οικονομικών βαρών. Η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μια κοινή πράξη για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού που είναι ο κορωνοϊός. Και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί όλη η ενέργεια των ευρωπαϊκών θεσμών – της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κρίση του 2010 σε σύγκριση με τη σημερινή, σημειώνει ότι η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική καθώς αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό παγκόσμιο εξωτερικό κλονισμό, μια πανδημία, που επηρεάζει τη συνολική ζήτηση, τη συνολική προσφορά, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και τις διεθνείς αλυσίδες προσφοράς και αξίας. «Η αντίδραση πολιτικής πρέπει τώρα να είναι διαφορετική από ό,τι στην κρίση του 2010. Αυτό που χρειάζεται είναι κοινή δράση και ευελιξία χωρίς την επιβολή όρων (conditionality), παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά, επίσης, πως το «success story» της αγοράς ομολόγων του 2019 θα συνεχιστεί καθώς συγκριτικά με άλλες χώρες η επιτυχής μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτυχής διαχείριση της έξαρσης του προσφυγικού έδειξαν ότι μια ορθολογική, αποφασιστική και πειθαρχημένη κυβέρνηση που ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει αισιοδοξία.
Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει παρέκκλιση (waiver) στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας ήταν απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένου ότι η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής υπάγεται σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς και στόχους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει επιτύχει εντυπωσιακή οικονομική προσαρμογή, χάρη στην οποία απέκτησε εδώ και αρκετό καιρό εκ νέου πρόσβαση στις αγορές και διαθέτει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ.